Waarom mensen RB Leipzig haten: dit zijn 5 sneaky streken die de club uithaalt
i

Getty Images

Waarom mensen RB Leipzig haten: dit zijn 5 sneaky streken die de club uithaalt

Robert Hüsken • 23:55, 18-08-2020 / Laatste Update: 23:19, 04-01-2024

RB Leipzig wordt steeds populairder in de voetbalwereld. De blikjesclub draait al sinds het Bundesliga-debuut in 2016 in de top van Duitsland mee. Met attractief voetbal. Toch zijn er nog altijd mensen die vinden dat ze een schijthekel aan RB Leipzig moeten hebben. Deze 5 sneaky streken die RB Leipzig uithaalt, helpen daar dan ook niet bij.

RB Leipzig is in 2009 uit de grond gestampt door energiedrankjesfabrikant Red Bull. Dit merk sponsort heel veel topsporters, zoals Kjeld Nuis, Tess Wester en natuurlijk het gehele Formule 1-team van Max Verstappen. Toch wordt dat door veel voetbalfans als iets negatiefs gezien. Ze vinden het oneerlijke concurrentie, want Red Bull zou het alleen maar doen om meer blikjes te verkopen. Maar goed. Je had dit wel kunnen zien aankomen. Wij schreven bij het Bundesliga-debuut van RB Leipzig in 2016 ook al dat de blikjesclub een blijvertje zou zijn.

1. De transfer van Marcel Sabitzer

Marcel Sabitzer speelde tot 2014 voor Rapid Wien. De Oostenrijker kon vervolgens naar Red Bull Salzburg, maar Rapid wilde natuurlijk geen goede speler verkopen aan de concurrent. Dus kocht RB Leipzig hem maar, en verhuurde ze Sabitzer aan Salzburg. Hij speelde 1 seizoen bij Salzburg en pakte meteen de beker en de landstitel. In 2015 ging hij naar RB Leipzig in de 2. Bundesliga.

2. Club stopt stiekem Red Bull-reclame in het shirt

Ongeveer anderhalf jaar geleden haalde RB Leipzig weer een sneaky streek uit. De club wordt streng gecontroleerd dat ze niet te veel reclame maken voor Red Bull. Maar waarom zou je soms niet de grenzen opzoeken? Check dit rugnummer in 2018, dat is toch precies een blikje Red Bull?

3. Red Bull is niet de eigenaar

Op papier is Red Bull niet de eigenaar van RB Leipzig. Ook dat mag niet in Duitsland. Doordat een voetbalclub een vereniging is, voorkom je dat rijke sponsoren de club opkopen. Bij Schalke 04 kun je bijvoorbeeld lid worden en bij de jaarlijkse vergadering je mening geven over het beleid. Bij RB Leipzig kun je geen lid worden. De club heeft wel leden, die het grootste percentage van de aandelen in handen hebben, maar die leden zijn toevallig allemaal ergens in functie bij Red Bull. Yeah right. Maar op deze manier ziet de UEFA dan weer wel dat Leipzig en Salzburg niet dezelfde eigenaar hebben.

4. Leipzig heeft al 18 spelers gehaald van Salzburg

Hoeveel spelers heeft Leipzig van Salzburg gehaald? Al 18 voetballers gingen van Salzburg naar Leipzig (tot augustus 2020). Bizar toch? Dat krijg je als je mensen hebt die invloed hebben bij beide clubs. Begrijp goed: Salzburg is eigenlijk het speeltje van Red Bull-baas Dietrich Mateschitz, omdat hij uit Oostenrijk komt. Meneer wilde graag een voetbalclub. Maar met Salzburg ga je nooit écht ver komen op sportief vlak. Dus spelers zullen altijd hogerop zoeken. En dat kan bij RB Leipzig.

5. RB staat officieel niet voor Red Bull

Wist je dat heel veel mensen de volledige naam van RB Leipzig verkeerd uitspreken? In Duitsland is de regel dat je een clubnaam niet naar een sponsor mag vernoemen. Dus staat RB officieel voor RasenBallsport. Zoiets als: balsport op gras. Noem de club dus aub niet Red Bull Leipzig.