Cijfers: Wijnaldum van weinig naar veel bij Oranje
i

EPA

Cijfers: Wijnaldum van weinig naar veel bij Oranje

admin • 18:51, 14-10-2019 / Laatste Update: 23:01, 04-01-2024

Na 2 twee goals tegen Wit-Rusland is Georginio Wijnaldum (28) met 5 goals de meest scorende middenvelder uit de EK-kwalificatiereeks. Het zegt alles over zijn veranderde rol binnen het Oranje van Ronald Koeman.

Om het nog beter in kaart te brengen: Wijnaldum scoorde 7 keer in zijn laatste 11 interlands, even vaak als in zijn 49 wedstrijden daarvoor in het Nederlands elftal. Tijdens de huidige kwalificatiereeks maakte hij 5 doelpunten in 6 duels. Daarmee zit hij al over zijn vorige totaal heen. In al zijn voorgaande kwalificatiereeksen bij elkaar opgeteld scoorde Wijnaldum 4 keer in 19 wedstrijden.

Balcontacten

Los van zijn goals en assists, had Wijnaldum vergeleken met de vorige kwalificatiereeksen veel meer balcontacten binnen het 16-metergebied van de tegenstander. Lag dat eerder nog op gemiddeld 2 per wedstrijd, is dat nu gestegen naar 6,3 per duel. Dat resulteert onder meer in een hogere productie schoten van Wijnaldum, die nu het vijandelijke doel per wedstrijd vaker onder vuur neemt.

Minder vaak de bal

De cijfers werken ook de andere kant op. Wijnaldum verovert in zijn huidige rol een stuk minder vaak de bal dan in de kwalificatiereeks voor het WK van 2018. Niet zo gek, gezien zijn huidige plek op het veld. Passend is Wijnaldum de afgelopen jaren alleen maar verbeterd. Ondanks zijn diepere plek op het veld behaalt de middenvelder voorlopig een hogere passnauwkeurigheid (88,8 procent).