Winterkampioen in de KKD zijn is eigenlijk heel gevaarlijk
i

pro shots

Winterkampioen in de KKD zijn is eigenlijk heel gevaarlijk

Brian Vesseur • 15:24, 20-12-2018 / Laatste Update: 05:28, 07-01-2024

Ruim 70 procent van de winterkampioenen (vanaf 2000) werden ook kampioen in de Eredivisie. Een divisie lager is dat héél anders. Daar pakt slechts 39% van alle Herbstmeisters ook de titel aan het eind van het seizoen. Dat zeggen de cijfers van het Algemeen Dagblad.

Een overwinning bij Jong Ajax en Sparta Rotterdam gaat de feestdagen in als de nummer 1 van de Keuken Kampioen Divisie. Sinds begin deze eeuw stonden slechts 7 van de 18 winterkampioenen (39 procent) aan het eind van de rit met de schaal in hun handen. Sparta hoeft dus nog geen feest te vieren.

Eredivisie vs. KKD

Hoe anders is dat een niveau hoger, waar de ‘Herbstmeister’ sinds 2000 liefst 71 procent kans maakt op de titel. In de eredivisie zijn er ook een stuk minder gegadigden. Slechts 5 clubs – PSV, Ajax, Feyenoord, FC Twente en AZ – werden deze eeuw landskampioen.

In de eerste divisie waren er in dezelfde periode 14 verschillende kampioenen: FC Den Bosch (2x), PEC Zwolle (2x), De Graafschap (2x), VVV (2x), ADO, Heracles, Excelsior, Volendam, RKC, Cambuur, Willem II, NEC, Sparta en Jong Ajax.