WK-dilemma's: hoe kijk jij verantwoord naar het WK? 'Je juicht voor Oranje, niet voor Qatar'
i

ANP

WK-dilemma's: hoe kijk jij verantwoord naar het WK? 'Je juicht voor Oranje, niet voor Qatar'

Jeroen Rooseboom • 10:00, 18-11-2022 / Laatste Update: 01:12, 12-12-2023

“Mag ik wel kijken naar het WK in Qatar? Mag ik wel hopen dat Nederland het toernooi wint? En mogen we Nederland wel huldigen bij het halen van de finale of het winnen van het toernooi?” Het zijn allemaal vragen die bij menig voetbalfan door het hoofd zullen schieten door het zeer omstreden WK voetbal in Qatar.

Sportnieuws.nl legt voor al die voetbalfans die twijfelen over wat ze nou moeten met dit toernooi al deze dilemma's voor aan etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo. Zo kun je toch op een verantwoorde manier van het WK in Qatar genieten!

Let op: neem dit artikel met een korreltje zout. Iedereen is natuurlijk vrij om het WK te beleven op de manier hoe jij dat wil.

Door: Jeroen Rooseboom de Vries

“Ik ga zelf zeker naar het WK kijken”, zegt Van Leggelo. “Ik ben een echte voetbalfan.” Ze is eigenaresse van Het Etiquette Bureau, waarmee ze etiquettetrainingen geeft aan haar klanten. Maar ondanks dat Van Leggelo van alles weet over wat wél en niet kan, kampt ook zij met de dilemma's die veel voetballiefhebbers bezig hielden de afgelopen tijd.

Wel of niet kijken?

“Het is een principekwestie of je gaat kijken of niet”, zegt de etiquette-expert. “Dat moet iedereen voor zichzelf beslissen. Maar of je mag kijken naar het WK? Ik vind van wel.” Dat komt vooral omdat je dan Nederland en het voetbal support, zegt ze. “Maar je gaat wel met een andere blik kijken door alles wat er daar gaande is. Je moet je bewust zijn van wat zich daar allemaal afspeelt, maar ik vind wel dat je mag kijken.”

Lees hier al het laatste nieuws over het WK!

“Als er maar 1 ding voorop staat als het gaat om omgangsvormen: het is niet erg om het oneens met elkaar te zijn”, legt ze vanuit haar achtergrond als etiquette-expert uit. Ze vindt dat er respect moet zijn voor elkaars mening. “Als jouw buurman wél wil kijken, laat hem dat dan ook lekker doen. Misschien kun je er later dan nog eens met hem over praten, zodat hij ook zijn mening kan geven. Dan ben je wel weer in gesprek over dit onderwerp.”

Juichen voor een doelpunt?

“Je moet ook heel hard juichen als Nederland een doelpunt scoort”, lacht Van Leggelo. “Dat kan, want als je juicht, juich je ook voor het voetbal en voor Oranje. Je juicht niet voor Qatar.”

Ze denkt daarom dat mensen die actief deze mensenrechtenschending aan willen kaarten een goed statement kunnen maken door niet te kijken. "Maar je kan niet verwachten van al die voetbalfans dat ze allemaal niet gaan kijken. Het juichen zit in de mens, maar het is belangrijk dat je beseft dat je juicht voor het doelpunt van Nederland en niet voor Qatar of het toernooi."

Huldiging?

“Ik vind wel dat we bij de manier hoe we het vieren wél moeten minderen”, stelt ze op de vraag of het wel gepast is dat Nederland gehuldigd wordt bij het halen van de finale of het eventueel winnen van het toernooi. Van Leggelo vindt het niet verantwoord om bijvoorbeeld de straat of het huis vol te hangen met oranje vlaggetjes. “Je moet het niet heel uitbundig gaan vieren. Daarvoor is het niet feestelijk genoeg. Er hangt zo’n zwarte wolk boven dit WK, daar kun je niet omheen.”

“Als Nederland wint, moet daar natuurlijk aandacht voor zijn. Bij een huldiging kan je er ook iets aan koppelen, zoals een paar minuten stilte. Je kan het wat soberder houden”, oppert de omgangsexpert. “Iets minder feest achteraf, bijvoorbeeld. Maar ik vind wel dat het team gehuldigd mag worden. Dat is het 'voordeel', je kunt het wel mooi combineren met aandacht voor wat er allemaal gaande was in Qatar.”

Grote schermen of kijken in de kroeg?

“Als je een café hebt, zou ik 2 keer nadenken of je daar wel WK-feestjes wil geven”, gaat ze verder. “Hetzelfde geldt voor grote schermen in de stad.” Parijs heeft ervoor gekozen om geen grote tv-schermen in de stad neer te zetten. En in Amsterdam mogen de wedstrijden in de groepsfase van het WK in ieder geval niet op tv-schermen vanaf het terras bekeken worden, maar dat heeft dan weer te maken met de plaatselijke regels en niet met de situatie in Qatar.”

Als Oranje ver komt in het toernooi gaan er waarschijnlijk toch weer meer mensen kijken, denkt Van Leggelo. “Voetbal is emotie. Het is sport nummer 1 in Nederland. Dat kan je niet zomaar wegnemen. Vier het voetbal en vier Nederland, maar wel met alles wat er daar is gebeurd in je achterhoofd. Houd het soberder.”

Het WK voetbal in Qatar begint op zondag 20 november met de wedstrijd Qatar – Ecuador om 17.00 uur Nederlandse tijd. Het Nederlands elftal speelt de eerste wedstrijd op maandag 21 november tegen Senegal. Deze wedstrijd begint om 17.00 uur. Check hier het volledige speelschema van het WK in Qatar!