WK in Qatar: mogelijk extra deelnemers én een ander organiserend land
i

REUTERS

WK in Qatar: mogelijk extra deelnemers én een ander organiserend land

Robert Hüsken • 14:42, 12-03-2019 / Laatste Update: 13:53, 08-01-2024

De uitbreiding van het WK voetbal in Qatar in 2022 staat vrijdag tijdens een vergadering van het bestuur van wereldvoetbalbond FIFA in Miami bovenaan de agenda. Wellicht gaat het aantal deelnemende landen van 32 naar 48 en dat levert meer wedstrijden en dus meer inkomsten op. Tijdens het FIFA-congres op 5 juni in Parijs kan het besluit worden genomen.

Op organisatorisch gebied zal er waarschijnlijk nog een ander gastland in de Golfregio moeten bijkomen om de zestien extra WK-duels te kunnen opvangen. Vooral de mogelijke keuze van de tweede gastheer veroorzaakt de nodige pleuris.

Terrorisme

Landen als Bahrein, Koeweit, Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten worden genoemd als nieuwe WK-kandidaten. Maar deze landen zijn niet echt vrienden met Qatar, omdat ze vinden dat de regering in Doha terrorisme zou ondersteunen.

Groep van 3 landen

De FIFA denkt bij een uitbreiding aan een WK-formule met zestien groepen van drie landen. Daarna komen vier knock-outronden tot aan de finale. In de groepsfase zou daarbij het aantal WK-duels per dag kunnen oplopen tot zes. De duur van het WK van 2022 blijft in de beoogde opzet ongewijzigd: van 21 november tot 18 december. Het WK voetbal van 2026 in Mexico, Canada en de Verenigde Staten bestaat al uit 48 deelnemende landen.