De mentale gezondheid van voetballers krijgt steeds meer aandacht en daaruit blijkt dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Oud-profvoetballer Gianni Zuiverloon en sportpsycholoog Bram Bakker delen hun inzichten en ervaringen over de mentale druk in de voetbalwereld. "Het mentale aspect is heel goed trainbaar", zegt ervaringsdeskundige Zuiverloon tegen Sportnieuws.nl.
Bakker schetst een helder beeld van de kwetsbaarheid die gepaard gaat met het leven als profvoetballer. "Ik vind dat het niet goed gaat. Profvoetballers zijn extra kwetsbaar omdat ze zó onder druk staan en dat neemt alleen maar toe. Het zijn mensen met een bijzonder talent, maar bij hen kunnen ook de ouders overlijden en zij kunnen ook relatieproblemen hebben", zegt Bakker, waarmee hij wijst op een kant die veel fans niet kennen en zien.
5 december 2024, 06:00
PSV’er Guus Til deelde openhartig dat hij 'het vuur' kwijt is en dat hij emotieloos over het veld loopt. Daarmee schoof de Oranje-international een steeds belangrijker wordend thema naar voren: de mentale gezondheid van voetballers. Oud-prof en ervaringsdeskundige Gianni Zuiverloon en sportpsycholoog Bram Bakker kijken met voldoening terug op het verhaal van Til.
Oprichting van de Play Mental Foundation
Zuiverloon en Edson Braafheid hadden als profvoetballer ook te maken met mentale klachten. Samen met voormalig WK-finalist Braafheid richtte hij de Play Mental Foundation op, voortkomend uit hun persoonlijke ervaringen tijdens hun carrière. "Wij hebben ook te maken gehad met problemen waarvoor we niet de juiste begeleiding hadden. Dat willen wij de nieuwe generatie wél bieden. We hebben daarom psychologen, antropologen en mental coaches bijeengebracht en zijn zo’n twee jaar geleden met de stichting gestart."
Toen beide oud-profs stopten met voetbal kwamen ze erachter hoe weinig bedrijven en stichtingen mentale hulp konden bieden. "Er waren echt bijna geen instanties voor mentale begeleiding. Tegenwoordig gaat het altijd over het fysiek trainen, maar óók het mentale aspect is heel goed trainbaar", legt Zuiverloon uit.
De stichting richt zich vooral op de preventieve fase en bewustwording rond mentale gezondheid voor jeugd en jongvolwassenen. "We geven cliënten handvatten, tips en tricks waarmee ze zelf vooruit kunnen. Juist omdat de wachtlijsten bij psychologen en mental coaches enorm zijn", voegt Zuiverloon toe, die samen met Braafheid ook ‘House of Acceleration’ startte. “Daarmee richten we ons specifiek op atleten en voetballers."
2 december 2024, 19:32
Guus Til kwam maandag terug op zijn opvallende woorden van een dag eerder. De middenvelder van PSV vertelde een dag na de zege op FC Utrecht dat er 'niks aan de hand is'.
Constante druk bij profvoetballers
Zuiverloon merkt op dat de druk op spelers in het betaald voetbal steeds meer toeneemt, maar brengt wel een nuance aan. “Artsen opereren mensen die tussen leven en dood zitten, die werken waarschijnlijk onder nog meer druk dan wij als voetballers. Maar over het algemeen heb je bij een normale baan één keer in de zes maanden of per jaar een evaluatiegesprek. Ik wil andere beroepen niet bagatelliseren, maar bij voetbal word je constant geëvalueerd. Elke training en elke wedstrijd word je beoordeeld en veroordeeld.”
Als oud-speler van onder meer Feyenoord, ADO Den Haag en sc Heerenveen kent Zuiverloon de harde realiteit. “Dat is soms heel moeilijk om mee om te gaan. Je bent een publiek figuur en bezig met entertainment. Daar word je op afgerekend. Dat hoort bij het vak, maar soms kan het net iets te veel zijn.”
3 december 2024, 16:47
Guus Til baarde afgelopen weekend opzien door in een interview te vertellen over zijn gevoelens. De voetballer van PSV is 'het vuur' kwijt en loopt emotieloos rond over het veld. Hij krijgt steun van mede-topsporter Michael van Gerwen.
Mentale overbelasting door overvolle speelschema
Een van de belangrijkste onderwerpen in de voetballerij is het overvolle speelschema. Zuiverloon weet dat dit bijdraagt aan mentale klachten. "Het persoonlijke schema van een voetballer ziet er als volgt uit als je drie keer in de week speelt: goed eten, slapen, herstellen. Nooit even lekker ontspannen", legt de oud-prof uit. "Voetballers zitten écht in een tunnelvisie. Eigenlijk is dat heel ongezond... Geen enkel lichaam kan zoveel fysieke stress aan. Maar het hoort bij het leven van een topsporter."
Nóg meer wedstrijden is onmogelijk
Bakker sluit zich hierbij aan en wijst op de gevolgen van overbelasting. "Ik denk dat het einde in zicht is. Nóg meer wedstrijden gaat gewoon niet lukken. Ik vind het héél goed dat er op dit moment wordt gekeken hoeveel er van die voetballers gevraagd kan worden", luidt de mening van de sportpsycholoog.
Hij benadrukt dat het hoog tijd is om kritisch te kijken naar wat voetballers fysiek en mentaal aankunnen. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat iemand die mentaal niet lekker in zijn vel zit, ook eerder een spierblessure oploopt. Op zulke momenten denken voetballers eerder: ‘niet lullen maar poetsen’. Dan luisteren ze minder naar hun lichaam en zijn blessures geen toeval. De mentale kant achter een blessure krijgt veel te weinig aandacht. Er is nog veel werk aan de winkel", concludeert Bakker.
2 december 2024, 22:56
Het spraakmakende interview van Guus Til na FC Utrecht - PSV hield ook de gemoederen bezig bij de uitzending van Vandaag Inside op maandagavond. Er was veel begrip voor de middenvelder en veel minder begrip voor Pierre van Hooijdonk, die zijn mening al klaar had.
Alles over Eredivisie
Check hier het laatste nieuws over de Eredivisie, bekijk ook het aankomende programma, de stand en de eerdere uitslagen en via onze speciale clubpagina's ben je altijd snel op de hoogte van de ontwikkelingen bij jouw favoriete club.