Esmee Brugts klopt Oranje-collega's Van de Donk en Egurrola en wint Champions League met FC Barcelona
Feest bij de fans van FC Barcelona tijdens de Champions League-finale © ProShots

Esmee Brugts klopt Oranje-collega's Van de Donk en Egurrola en wint Champions League met FC Barcelona

19:57, 25-05-2024 / Laatste Update: 20:02, 25-05-2024

Esmee Brugts heeft haar eerste Champions League binnen. De Oranje-international won als invalster met FC Barcelona de meeslepende finale van Olympique Lyon en deed twee collega's bij de Oranje Leeuwinnen pijn: 2-0.

Barcelona en Olympique Lyon zijn al jarenlang dé ploegen in het vrouwenvoetbal. De acht voorgaande edities waren door een van beide clubs gewonnen. In het stampvolle San Mamés in Bilbao verschenen Oranje-internationals Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola in de basis namens de Fransen. Esmee Brugts van FC Barcelona begon op de bank.

Voor Egurrola was het een bijzonder wedstrijd. Zij begon haar voetballoopbaan bij Athletic Club de Bilbao in het Baskenland en keerde dus terug naar waar het allemaal begon.

Nieuwste nummer Roxeanne Hazes is een ode aan Oranje Leeuwin Sherida Spitse

24 mei 2024, 17:40

Zangeres Roxeanne Hazes heeft haar nieuwste liedje opgedragen aan één van de topvoetbalsters van Nederland. En wel aan recordinternational en aanvoerster van de Oranje Leeuwinnen, Sherida Spitse. Beide vrouwen zijn een inspiratie voor veel meiden en vrouwen, en dat komt ook terug in het liedje 'Omdat Je Me Ziet'.

Beslissing na een uur

In de eerste, vermakelijke helft vielen er geen goals, maar dat veranderde na ruim een uur spelen. Een fraaie aanval van de Catalaanse ploeg, die eerder al de Spaanse beker en competitie won, werd afgerond door sterspeelster Aitana Bonmatí. In de slotfase werd Van de Donk naar de kant gehaald en moest Brugts namens Barcelona voor gevaar zorgen op de counter.

Andries Jonker neemt Veerle Buurman voor het eerst op in selectie Oranje Leeuwinnen, Last Dance van Lieke Martens

21 mei 2024, 18:44

Bondscoach Andries Jonker heeft de selectie voor de aanstaande EK-kwalificatiewedstrijden tegen Finland bekend gemaakt. Bij de bekendmaking werd ook gelijk duidelijk dat het voor Lieke Martens de laatste keer zal zijn. Zij stopt bij de Leeuwinnen. Jonker neemt Veerle Buurman van PSV mee, dat is voor haar de eerste uitnodiging ooit. Buurman kan zo haar debuut voor de Leeuwinnen maken.

Ook in de zes bloedstollende minuten extra tijd scoorde Lyon niet, waardoor Barcelona het in de slotminuut besliste na een goal van invalster Alexia Putellas en voor de derde keer in de geschiedenis de Champions League voor vrouwenteams won. Van de Donk en Egurrola bleven teleurgesteld achter: geen negende Champions League voor de Fransen.