Er waait een nieuwe wind over het trainingsveld bij de Oranje Leeuwinnen. Bondscoach Andries Jonker is de vervanger van de ontslagen Mark Parsons en moest er gelijk staan tegen IJsland in de allesbeslissende wedstrijd voor plaatsing voor het WK in 2023. De vraag is: hoe anders deed Jonker het al ten opzichte van zijn voorganger? En: nemen de Leeuwinnen de Van Gaal-protegé wél serieus? Iets wat ze bij Parsons niet echt deden. Sportnieuws.nl sprak erover met mede-oprichter van VoetbalVrouwenNieuws Salman Khawaja.
Door: Rick Kraaijeveld
1 echte wedstrijd had Jonker om te laten zien wat hij in zijn mars had. 1 wedstrijd voor een direct ticket voor het WK in 2023 Down Under in Australië en Nieuw-Zeeland. Het bleef spannend tot aan de extra tijd, maar toch loodste hij de Oranjevrouwen direct naar het eindtoernooi. Zonder rare play-offsconstructie.
Khawaja zat dinsdag ook aan de buis gekluisterd: "Vaak als ik spanning vooraf heb, dan wordt het een moeilijke avond", aldus de kenner. "Zo bleek dat maar weer eens te kloppen, dinsdag. Dit had ik ook bij de EK-winst: het hele toernooi had ik geen spanning. Bij de finale wel en dat werd een spannende finale."
Salman Khawaja
Jonker vs. verdedigend IJsland
De mede-eigenaar van vrouwenvoetbalnieuws.nl zag hoe IJsland zich in groef, iets wat hij al had verwacht. "Wel was te zien dat ze het moeilijk hadden om druk op eigen helft te houden bij de Leeuwinnen. Het werd daardoor aan het einde van de 1e helft een bombardement aan kansen voor Nederland."
Hij zag ook direct de hand van kersverse bondscoach Jonker in het spel. "Het was weer de Nederlandse school, in tegenstelling tot Parsons die heel nieuwe dingen probeerde in te brengen. Jonker speelde gewoon weer 1-4-3-3 met de vertrouwde regels van snel druk zetten. Parsons wilde bijvoorbeeld heel de opbouw eruit halen, Jonker niet", legt Khawaja uit.
Ondanks dat er pas 2 wedstrijden zijn geweest was er wel wat kritiek. "Het spel was af en toe zeer traag. Jill Roord was vooral aan het zwerven vanaf linksbuiten richting het midden. Daniëlle van den Donk ging nog dieper staan waardoor haar functie wat weg viel", legt hij uit. Er zijn dus zeker dingen te finetunen voor Jonker.
Onder een vergrootglas
"Nieuwelingen worden altijd onder een vergrootglas gelegd", zegt Khawaja, doelend op de kritiek die Parsons kreeg, ook met name vanuit de spelersgroep. "Bij Parsons had ik het idee dat hij zich te snel 1 met de groep wilde maken, waar je normaal als clubcoach een lange periode voor hebt. Hij kreeg geen enkele eenheid in de groep en hij zorgde in mijn optiek ook niet voor de gezonde concurrentiestrijd."
Dat was volgens Khawaja de reden dat de speelsters een loopje namen met hem en dat ze zelfs hun eigen tactiek toe gingen passen. "Ik verwacht dat dat bij de nieuwe bondscoach anders zal zijn. Hij zal 2 taken hebben gekregen bij zijn aanstelling: kwalificeren en daarna - zo goed en zo kwaad als dat het kan - gaan vernieuwen."
Kwalificeren is gelukt en daarvoor bracht hij al wat korte veranderingen door: zo maakte hij de ervaren Sherida Spitse weer aanvoerder. "Dat zal zijn geweest om wat meer mensen achter zich te krijgen, hij lette heel erg op de spirit in de groep. Zo bracht hij ook Shanice van de Sanden erbij. Die was er vooral voor de sfeer, want minuten maakte ze niet."
Hervorming is ook nodig
Khawaja verdiept zich al 18 jaar in het vrouwenvoetbal en vindt dat vernieuwing nu ook wel echt nodig is. "Speelsters zijn er afgelopen jaren vanuit gegaan dat zij gewoon standaard in de basis-11 zouden staan. Dat moet veranderen, want dan krijg je echt weer een vechtersmentaliteit in het veld. Dan zijn de vrouwen scherp. Ik ben benieuwd hoe hij gaat oefenen richting het WK, ik hoop dat hij veel nieuwe meiden een kans gaat geven om de boel scherp te stellen. Er kloppen nogal wat speelsters op de deur namelijk..."
En vertrouwen is er genoeg dat Jonker aan de vernieuwing zal werken: "Hij is een stuk duidelijker dan Parsons, spreekt daarbij gewoon de Nederlandse taal en is direct. Dat is al een wereld van verschil." Jackie Groenen onderstreepte dit eerder al in een interview over Jonker waarin ze zei: "Hij is wel wat streng, maar dat is eigenlijk ook wel leuk."
Richting Down Under
Jonker is zelf dus al een nieuwe, frisse wind in vergelijking met zijn voorganger. Alle reden dus om ook in de selectie nieuwe speelsters een kans te geven. Volgens Khawaja 'mogen er in Australië en Nieuw-Zeeland zeker wel 5 of 6 nieuwe speelsters in de basis staan': "Esmee Brugts, die dinsdagavond natuurlijk erg belangrijk was, brengt allemaal nieuwe impulsen met zich mee. Je moet je ook bedenken dat iedereen nu wel weet wat Lieke Martens haar kwaliteiten zijn, bij Brugts is dat weer totaal anders. Je moet je tegenstanders ook verrassen."
Verder noemt hij de namen van Fenna Kalma, Lineth Beerensteyn, Damaris Egurrola en Romée Leuchter. Zij moeten het vooralsnog veel doen met een invalbeurtje hier en daar. Maar Salman pleit voor basisplekken in de oefenperiode richting het WK: "Ze zijn allemaal jong en kneedbaar, met hen kan je echt nieuwe tactieken uit gaan proberen en het team smeden samen met de ervaren speelsters die er nog staan."
Aanvallender
Hij pleit er ook voor om aanvallender te gaan spelen, zeker tegen de zwakkere landen. "Je kan tegen de mindere landen best een verdediger opofferen en een extra middenvelder of aanvaller toevoegen, behalve tegen de 4 of 5 landen boven je. Als de voorbereiding goed verloopt en Jonker veranderingen durft door te voeren, kunnen de Oranje Leeuwinnen makkelijk de halve finale bereiken", sluit hij voorspellend af.