Mathieu van der Poel heerst en pakt 5e Nederlandse veldrittitel op rij (video's)

Sjors Tanis • 17:07, 13-01-2019 / Laatste Update: 20:14, 08-01-2024

Mathieu van der Poel is voor de 5e keer op rij Nederlands kampioen veldrijden geworden. VdP, die het hele veldritseizoen al domineert, reed al in de 1e ronde weg bij zijn tegenstanders en soleerde in Huijbergen eenvoudig naar de zege.

Achter de 23-jarige Van der Poel pakte Lars van der Haar zilver, terwijl de 3e plek (en het brons) voor Corné van Kessel was.

Direct op kop

Van der Poel, ook al Europees kampioen in het veld, wilde weinig aan het toeval overlaten tijdens het NK. Al in ronde 1 nam hij de leiding om direct een paar meter weg te rijden bij zijn concurrenten, voornamelijk Van der Haar en Van Kessel.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Titelstrijd beslist na ronde 2

In de 2e ronde bouwde Van der Poel zijn voorsprong op het duo Van Kessel/Van der Haar uit. Op dat moment was duidelijk: topfavoriet Van der Poel ging zich niet laten verrassen tijdens dit Nederlands kampioenschap. Al na 2 rondes was de titelstrijd beslist en wist Van der Poel dat hij een nieuwe titel aan zijn palmares mocht toevoegen.

Oppermachtig

Van der Poel reed ronde voor ronde verder weg bij zijn Nederlandse collega's. Zonder alles te hoeven geven reed VdP oppermachtig naar de overwinning in Huijbergen. Op 4 rondes voor het einde was zijn voorsprong van 25 seconden geruststellend en kon hij relatief eenvoudig naar de overwinning rijden. Zijn 5e Nederlandse titel alweer voor het multitalent en dat in een veldritwinter waarin Van der Poel domineert. Hij wint bijna elke cross waar hij start en pakt dus ook de Nederlandse 3-kleur. Zijn voorsprong aan de streep op de 1e achtervolger was zo'n 1,5 minuut.

(Tekst gaat verder onder de tweets)

Strijd om zilver: Van Kessel tegen de grond

De strijd om de titel was dus al snel beslist, maar het gevecht voor de overige podiumplaatsen was mooi om te volgen. Van Kessel leek halverwege de cross Van der Haar achter te laten in de jacht op de zilveren medaille, maar Van Kessel kwam ten val en zag Van der Haar naderen. Op 2 rondes voor het einde kwam de 27-jarige Van der Haar dan ook terug bij de eveneens 27-jarige Van Kessel. Van der Haar ging op en over zijn concurrent en greep de 2e plek én zilver, terwijl het brons voor Van Kessel was.

Joris Nieuwenhuis werd 4e, voor Stand Godrie en Sieben Wouters.