Bauke Mollema als kopman van Trek mee naar Tour: 'Ga voor het klassement'
i

photo: Cor Vos

Bauke Mollema als kopman van Trek mee naar Tour: 'Ga voor het klassement'

Trevor Wagener • 21:47, 29-11-2019 / Laatste Update: 22:47, 13-12-2023

Wielrenner Bauke Mollema is, ondanks de komst van Vicenzo Nibali, komende zomer de kopman van Trek-Segafredo in de Tour de France. Dat zegt de Nederlandse topper in een interview met het AD van zaterdag.

Naast Mollema gaat ook zijn ploeggenoot Richie Porte voor een goede klassering in het algemeen klassement naar de Tour. "We hebben een verdeling voor de grote koersen gemaakt", zei Mollema tegen het dagblad. "Ik rijd de tour voor het klassement, Nibali gaat naar de Giro. Waarschijnlijk zullen we samen de Vuelta doen. Ik niet voor het klassement, maar voor de ritzeges."

Trouwe dienaar

De Groninger rijdt sinds 2015 voor Trek. Hij is nooit de onbetwiste kopman van de ploeg geweest. In het verleden werden ook al Alberto Contador en Porte gehaald. Voor komend seizoen is Nibali vastgelegd. De Italiaan komt over van Bahrain-Merida.

"De ploeg wil blikvangers hebben om fietsen te verkopen, dat snap ik wel. Een renner als Contador pakt meer publiciteit dan ik. Voor mij is het niet zo'n probleem. Dit jaar kwam Porte erbij en had ik het beste jaar van mijn loopbaan."

Prestaties

Mollema won afgelopen seizoen de Ronde van Lombardije, de laatste klassieker van het jaar. In de Giro d'Italia werd hij 5e in het algemeen klassement. Dat was 1 van zijn beste prestaties in een grote wielerronde. Slechts 1 keer eindigde Mollema hoger. Dat was in de Vuelta van 2011. Toen werd hij 4de.

Komende zomer rijdt hij voor de 10e keer in zijn loopbaan de Tour de France. Zijn beste prestatie in de Ronde van Frankrijk was in 2013. Toen eindigde hij als 6de. 2 jaar daarna eindigde hij als 7de. Alleen in 2012 reed Mollema de Tour niet uit.