Bruyneel scheldt de hele wielerwereld de huid vol: 'Dikke bullshit!'
i

AFP

Bruyneel scheldt de hele wielerwereld de huid vol: 'Dikke bullshit!'

Martijn Baars • 15:19, 09-06-2020 / Laatste Update: 15:48, 08-01-2024

De ESPN-documentaire ‘Lance’ laat de laatste weken heel wat stof opwaaien. Ook de Belgische ploegleider Johan Bruyneel, die samen met Armstrong 7 Tours won, werd na de dopingbekentenissen van de Amerikaan mee de de diepte in getrokken.

In een interview met het Belgische HUMO hekelt Bruyneel het feit dat andere ploegleiders - die volgens hem net hetzelfde deden - blijven zwijgen en zo hun straf ontlopen: "Het is vooral de hypocrisie die het meeste pijn heeft gedaan."

'Dikke bullshit!'

"Het is heel simpel: alle kampioenen uit de wielergeschiedenis waren de beste van hun generatie. In de jaren 90 had iedereen toegang tot dezelfde middelen: bloeddoping en epo. Greg LeMond zegt altijd: 'I'm the only clean winner.' Dikke bullshit! Hij heeft altijd voor Franse ploegen gereden, zij waren koningen van de cortisonen. Je kunt je toch niet inbeelden dat hij nooit iets heeft genomen? Hij heeft gewonnen van Hinault en Fignon, die toegegeven heeft te hebben gepakt. Wereldtoppers doping gebruikten, kun je niet kloppen zonder zelf iets te nemen. Maar: LeMond was de beste van zijn generatie, net zoals Hinault, Anquetil, Merckx en Indurain. En dus ook Lance”, zegt Bruyneel bij HUMO.