De Gendt moet toestemming vragen om te racen in het najaar: 'Ik vind het belachelijk'
i

BSR

De Gendt moet toestemming vragen om te racen in het najaar: 'Ik vind het belachelijk'

Sjors Tanis • 12:47, 05-10-2019 / Laatste Update: 21:43, 05-01-2024

Thomas de Gendt staat erom bekend dat hij per jaar veel wedstrijden fietst. Maar omdat in het reglement van de UCI staat dat een renner maximaal 85 koersdag mag hebben in een seizoen, moet de Belg van Lotto-Soudal nu toestemming vragen aan de UCI om in het najaar in actie te komen.

De Gendt staat dit seizoen al op 94 koersdagen. Niet heel gek, want de aanvaller reed alle grote rondes (Giro, Tour én Vuelta).

Bescherming van renners

Het maximum van 85 koersdagen is in het leven geroepen als 'bescherming van de renners', zo blijkt in een artikel van Het Nieuwsblad. De Gendt is het echter niet eens met de regel: ,,'Ik vind het belachelijk. Ik zit al jaren boven de 90 koersdagen. Een keer kwam ik zelfs aan 100. Elke keer moet daar dan weer een uitzondering voor aangevraagd worden", aldus de Belg.

'Niet consequent'

,,Ik vind het ook niet consequent van de UCI", gaat De Gendt verder. ,,Aan de ene kant laten ze het seizoen duren van januari tot oktober. Aan de andere kant vragen ze het aantal koersdagen te beperken. Als renner heb je op uiteindelijk maar 1 keuze: schrappen van wedstrijden. En wie is daar het slachtoffer van? De kleinere koersen. Die krijgen geen grote ploegen meer aan de start."