Nederlands leukste wielrenner is klaar met fietsen: dit is het beste van 18 jaar Bram Tankink (video's)
i

Pro Shots / George Deswijzen

Nederlands leukste wielrenner is klaar met fietsen: dit is het beste van 18 jaar Bram Tankink (video's)

admin • 23:16, 08-10-2018 / Laatste Update: 09:04, 08-01-2024

De wielercarrière van Bram Tankink zit er nu echt definitief op (een traantje wegpikken mag). Afgelopen zondag fietste de 39-jarige goedlachse Tukker in Zuid-Limburg, nota bene op de mountainbike, zijn allerlaatste koers. Nederlands meest geliefde wielrenner van de afgelopen 2 decennia gaat de fiets voorgoed aan de wilgen hangen.

In zijn 18 jaar als profwielrenner won hij vrijwel niks - sorry Bram - maar stal hij als entertainer al snel de Nederlandse harten. En daarom, als ode aan Bram 'wint nooit een koers' Tankink, een overzichtje van de allerbeste momenten van De Tank.

'Ze zijn al even weg hoor'

We beginnen onze reis door de tijd met Bram in 2008. Normaal gesproken zou je zeggen dat tijdens de allereerste etappe van de Tour iedereen messcherp en geconcentreerd op zijn fiets zit, wachtend op het startschot. Tenzij je naam Bram Tankink is, dan neem je het niet zo nauw met de starttijden. Sterker nog, Bram had geen enkel idee dat het peloton al weg was toen hij nog doodleuk een praatje stond te maken. Instant classic.

'Ik zou hem op zijn muil slaan'

Als er één renner in het peloton is die geen vlieg kwaad doet, dan is het onze Bram wel. Totdat je loopt te fucken met zijn grote liefde. Niet letterlijk bedoeld natuurlijk, maar aan dopinggebruikers heeft de altijd welbespraakte Tankink een broertje dood. Riccardo Ricco, de Italiaan die alles deed wat God verboden had, werd betrapt op doping en hij mag van geluk spreken dat hij Tankink niet tegen het lijf liep.

Bram Tankink alias Freek Vonk

Wat doe je op een normale rustdag tijdens de Ronde van Italië? De meeste renners fietsen een stukje en doen voor de rest van de dag geen trap teveel. Nee, zo zit Tankink natuurlijk niet in elkaar. Die weet zelfs op een rustdag iedereen aan het schaterlachen te krijgen met zijn beste Freek Vonk-imitatie. Eentje voor in de boeken.

Wat doe je op een rustdag? Beetje werken aan je @freekvonk immitatie. pic.twitter.com/64u1y7nbuq

— Bram Tankink (@bramtankink) May 15, 2017

Oftewel, we gaan hem stiekem eigenlijk gewoon heel erg missen. Nooit meer die stralende lach na afloop, ook al leek het af en toe net alsof 'ie door 12 trams was overreden. Bram Tankink is simpelweg niet te vervangen. Wij koesteren deze gouden filmpjes in ons archief en als iemand ooit nog de Amstel Gold Race had mogen winnen, was jij het wel.