Oud-profwielrenster De Bruin werd tijdens carrière seksueel misbruikt
i

ANP

Oud-profwielrenster De Bruin werd tijdens carrière seksueel misbruikt

admin • 19:04, 21-12-2016 / Laatste Update: 17:47, 05-01-2024

We zijn inmiddels alweer tientallen jaren verder, maar pas nu durft voormalig profwielrenster Petra de Bruin (54) te vertellen dat ze tijdens haar carrière jarenlang seksueel is misbruikt. Dat deed ze in gesprek met Nieuwsuur.

De Bruin werd in 1979 onverwacht wereldkampioen wielrennen. De 17-jarige renster maakte veel indruk en werd zelfs gekozen tot Sportvrouw van het Jaar 1979.

Misbruik

Toch heeft ze vreselijk nare herinneringen overgehouden aan haar profbestaan. De Bruin werd namelijk meerdere keren seksueel misbruikt. Zo 'moest' ze tien jaar lang seksuele handelingen verrichten bij een begeleider, tegen haar zin in. "Hij maakte een bezit van mijn lichaam. Niemand mocht aan mij zitten, maar hij dus wel." Ook was er een erg handtastelijke fietsenmaker waar De Bruin last van had. "Een tongzoen en even aan je tieten zitten. Dat was het bedankje om de fiets te maken."

En zelfs toen haar wielercarrière al op zijn einde liep, was er iemand bij de wielerbond die 'een betaling in natura' verlangde in ruil voor wat advies.

Ontkenning

Jaren later kaartte de ex-wielrenster de zaak aan bij de KNWU en had een bemiddelingsgesprek met de begeleider. Die ontkende alles en bedreigde haar zelfs. De Bruin heeft het er nog steeds zwaar mee. "Het heeft me jaren, jaren gekost om te zeggen wat ik nu zeg. En het doet zo'n zeer."