Tiesj Benoot hoopt dat de internationale wielerunie UCI zijn conclusies trekt uit het dodelijk ongeluk van de Zwitserse Muriel Furrer (18) bij de WK wielrennen. De Belgische renner van Team Visma | Lease a Bike oppert een veiligere sport. "Als spektakel altijd voorrang krijgt, zijn we bezig met Romeinse Spelen", zegt hij.
Furrer kwam om het leven bij de wegrace van de junioren. De Zwitserse werd gevonden aan de rand van een bos. Hoe lang ze daar heeft gelegen, is niet bekend. De WK was zonder oortjes en trackers, dus duurde het enorm lang voordat iemand in de gaten had dat Furrer op de grond lag. Kostbare tijd die verloren ging. De Zwitserse liep zwaar hersenletsel op en werd per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar ze een dag later overleed.
1 oktober 2024, 08:16
Muriel Furrer, het Zwitserse wielertalent dat vorige week om het leven kwam bij de WK wielrennen, lag volgens lokale autoriteiten 'enige tijd' onopgemerkt aan de rand van een bos. Dat valt te lezen in een statement dat begin deze week is uitgebracht. Het onderzoek naar de val is nog in volle gang.
'Romeinse Spelen'
Volgens Benoot kan de oplossing heel simpel zijn, namelijk meer technologie gebruiken. "Met alles wat er bestaat, moet het mogelijk zijn om een persoon die gevallen is te lokaliseren. Wij rijden nu al met een transponder onder het zadel waarmee de tijdsverschillen worden gemeten. Het lijkt me maar een kleine stap om daarmee ook de precieze locatie van iemand te volgen", zegt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws.
28 september 2024, 13:03
De wegrace van de vrouwen bij de WK wielrennen is onderweg in en rondom het Zwitserse Zürich. Daar begonnen de deelnemers met een moment van stilte voor de overleden Muriel Furrer. Zij stierf vrijdag in het ziekenhuis nadat ze een dag eerder hard ten val kwam.
De UCI is bang dat de technologie in het voordeel van de teams kan worden gebruikt. Ze zijn ook voorstander van een 'natuurlijke' koers, waar renners voor het grootste gedeelte zelf moeten functioneren. "Maar sommige zaken zijn belangrijker", oordeelt Benoot. "Als spektakel altijd voorrang krijgt, zijn we bezig met Romeinse Spelen." Met het argument dat zulke technologische ontwikkelingen als een tracker veel geld kosten, kan Benoot niets. "Als ik zie hoeveel wij afstaan aan de UCI, dan heeft die geld genoeg."
Veiligere koers
Volgens Benoot is 'veiligheid het allerbelangrijkste'. "Als je door het toelaten van technologie één mensenleven kan redden, dan is het dat altijd waard. Ongeacht welke nadelen dat misschien meebrengt."