Dit zijn alle 11 Nederlanders die aan de start staan van de 106e Tour de France

2 juli 2019

BSR

Het was wachten op de laatste selectie, maar nu is de deelnemerslijst voor de Tour de France 2019 helemaal rond. 11 Nederlanders zullen op zaterdag 6 juli aan de start staan in Brussel.


Dat zijn 3 Nederlanders minder in vergelijking met vorig jaar. Een voorstelrondje van de deelnemende landgenoten.

Sebastian Langeveld (EF Education First)
Het was lange tijd spannend voor Sebastian Langeveld: mocht hij mee naar de Tour of niet? De winnaar van zilver op het NK Tijdrijden werd pas vandaag (dinsdag) uit zijn lijden verlost: hij mag naar de Tour. Het wordt voor de 34-jarige Nederlander zijn 6e deelname. De laatste keer was in 2016, toen Langeveld de Tour vroegtijdig verliet.Wilco Kelderman (Team Sunweb)
Wat een pech kende Wilco Kelderman al dit seizoen: een harde val in de Ronde van Catalonië én een val op training waardoor de klimmer de Giro d'Italia miste. Hij zou in de Tour worden uitgespeeld als meesterknecht voor kopman Tom Dumoulin, maar die is er vanwege een knieblessure toch niét bij. En dus zal Kelderman meer vrijheid krijgen. Kan hij zijn pechseizoen glans geven in de grootste wedstrijd van het jaar?Cees Bol (Team Sunweb)
23 jaar pas, maar Cees Bol maakt nu al zijn debuut op het allerhoogste podium. De sprinter won dit seizoen al 3 keer, maar tegen de echte wereldtop heeft hij het nog niet laten zien. Bol zal in de Tour dan ook zeer waarschijnlijk in de sprints een ondersteunende rol hebben voor Michael Matthews.Wout Poels (Team Ineos)
Zoals (bijna) elke Tour de France de laatste jaren zullen we Wout Poels wellicht weer veel bergop op kop zien rijden voor de kopmannen bij topploeg Team Ineos. Met titelverdediger Geraint Thomas én toptalent Egan Bernal (winnaar Ronde van Zwitserland) heeft Poels 2 toppers om voor te werken. En dan is 4-voudig Tourwinnaar Chris Froome er, vanwege een blessure, nog niet eens bij. Kan Poels Thomas of Bernal aan de gele trui helpen?Dylan van Baarle (Team Ineos)
Vorig jaar viel hij op het allerlaatste moment af voor een selectie, maar dit seizoen is Dylan van Baarle er wél bij. De hardrijder liet in de Dauphiné zien dat hij goede benen had: Van Baarle won de slotrit met aankomst bergop. Een goede indicatie dat Van Baarle in de Tour ook belangrijk kan zijn voor Team Ineos in de jacht op de eindzege.

Van Baarle wint een etappe in de Dauphiné.Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma)
In 2017 1 ritzege, in 2018 2 ritzeges, dit jaar 3? Dylan Groenewegen is in de vorm van zijn leven en gaat deze Tour, naast ritzeges, voor de 1e gele trui. Dan zal hij rit 1 direct moeten winnen. Maar Groenewegen lijkt toch de grootste kanshebber, want in massasprints is de supersnelle Amsterdammer zijn concurrenten vaak te snel af. Groenewegen zal niet tevreden zijn als hij de Tour verlaat zonder overwinning.Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)
In dezelfde ploeg als sprinter Groenewegen zit ook nog ene Steven Kruijswijk. De man die in 2016 de Giro leek te gaan winnen en vorig jaar nog ijzersterk 5e werd in de Tour. Kruijswijk heeft in rust toegeleefd naar de Tour en dit jaar moet het eruit komen. De klimmer gaat voor een podiumplek in Parijs. Het zou zijn allereerste podiumplek zijn in een grote ronde. In de Dauphiné stapte Kruijswijk ziekjes af uit voorzorg met het oog op de Tour.

Kruijswijk in de Dauphiné.Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
De 3e en laatste Nederlander bij de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma is Mike Teunissen. De veelzijdige renner is een belangrijke pion voor sprinter Groenewegen. Hij kan zichzelf plaatsen en kan zo goed werk doen in de sprinttrein van Groenewegen. Teunissen won dit seizoen al de ZLM Tour én de 4-daagse van Duinkerke.Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
Het is de vraag wat we in de Tour kunnen verwachten van Bauke Mollema. Zijn ploeg Trek-Segafredo speelt Richie Porte uit als kopman voor het klassement. Mollema mag voor etappezeges strijden. Niet heel gek als je weet dat Mollema al de Giro reed (en heel knap 5e werd in het eindklassement). 2 jaar geleden won Mollema al een Tour-etappe, komt daar dit jaar nummer 2 bij?

Mollema finisht de Giro in Verona.Koen de Kort (Trek-Segafredo)
Ploeggenoot van Mollema bij Trek is Koen de Kort. De 36-jarige De Kort ontbrak vanaf 2012 enkel in 2015 in de grootste wielerwedstrijd ter wereld. De Kort wordt gezien als wegkapitein en zal dus vooral voor de ploeg moeten werken.Niki Terpstra (Total-Direct Energie)
De 11e en laatste Nederlander die aan de start staat van de Tour dit jaar is Niki Terpstra. Hij won in zijn loopbaan al prachtige klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar een ritzege in de Tour ontbreekt. En laat dat nou net 1 van de redenen zijn waarom Terpstra eind vorig jaar overstapte van succesploeg Quick Step naar het Franse team van het 2e niveau. In de Tour mag Terpstra nu, in tegenstelling tot bij Quick Step, voor eigen kansen rijden. Gaat het hem lukken om een rit te winnen?