CAS zegt nee tegen verwerpen diskwalificatie: Quintana’s straf voor doping blijft

3 november 2022

Getty Images
nairo-quintana-doping-tramadol-dopinglijst-wielrennen-tour-de-france-uci-cas

Nairo Quintana werd gediskwalificeerd bij de afgelopen Tour de France vanwege het innemen van een verboden pijnstiller. Hij ontkende deze inname en ging naar het CAS om zijn diskwalificatie terug te laten draaien. De CAS heeft deze vraag verworpen. Hij raakte door de diskwalificatie zijn 6e plek kwijt op het eindklassement.


De CAS vindt namelijk dat de aanwezig van de stof tramadol in het bloed van de Colombiaanse renner voldoende bewijs was voor de sanctie. De internationale wielrenunie (UCI) zag hem 2 keer positief testen op tramadol. Deze stof staat sinds 2019 op de lijst van verboden middelen. Het was de 1e keer dat hij op zoiets betrapt werd, waardoor hij niet geschorst maar gediskwalificeerd werd. Tot zijn onvrede dus.

Reactie UCI
De UCI is dolblij met de reactie van de CAS, en ziet het als positieve ontwikkeling richting het straffen van dopinggebruik. "Dit besluit versterkt de juistheid van het verbod op tramadol in het medisch reglement van de UCI om de gezondheid en veiligheid van de renners te beschermen."