Nog 6 dagen tot de Tour: Waarom winnen die Fransen nooit meer hun eigen rondje?
i

AFP

Nog 6 dagen tot de Tour: Waarom winnen die Fransen nooit meer hun eigen rondje?

admin • 20:00, 25-06-2017 / Laatste Update: 04:30, 08-01-2024

Nog maar 6 dagen en dan gaat de Tour de France met een tijdrit van start in het Duitse Düsseldorf. In die dagen tellen wij met Sportnieuws af naar de grootste (en misschien wel vetste) wielerwedstrijd ter wereld. Vandaag vragen wij ons af: al 32 jaar geen Franse winnaar, hoe Frans is die Tour nog?

Doe mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!

Laten we maar eens beginnen bij het begin. In 1903 gaat de Tour voor het eerst van start en kent (uiteraard) een Franse winnaar: Maurice Garin rijdt niet voor een ploeg, maar doet gewoon lekker voor zichzelf mee. De 5 jaar die daarop volgen zijn ook allemaal prooi voor een Fransman. De eerste vreemde eend in de bijt is Luxemburger François Faber die in 1909 de overwinning naar zich toetrekt. Daarna lijkt Frankrijk zich een beetje te herstellen, tot de Belgen zich ermee beginnen te bemoeien en van 1912 tot 1922 (met een onderbreking door de Eerste Wereldoorlog tussendoor) alle overwinningen op te eisen.

Stuivertje wisselen

Na de Tweede Wereldoorlog (waarin ook niet werd gekoerst) was het een beetje om en om wie eindwinnaar werd in de Tour. Nog altijd was het vaak een Fransman die aan het langste eind trok, maar steeds vaker afgewisseld door iemand uit een ander land. Maar net zo vaak op rij de Tour winnen als vanaf het begin, deed niemand. De langste reeks had die tussen 1977 en 1985 kunnen zijn, maar daar stak 1 dappere Nederlander in 1980 een stokje voor: Joop Zoetemelk.

Was er dan helemaal niemand?

De reeks van 1981 tot 1985 was dus de laatste keer dat Frankrijk feest kon vieren voor de eindoverwinning in de Tour. Bernard Hinault staat nog altijd in de boeken als laatste Fransman die dat voor elkaar kreeg. 32 jaar lang wachten. Dat is nog langer dan Feyenoord op een kampioenschap moest wachten, of Nederland op een overwinning tijdens een eindtoernooi (alhoewel dat met 29 jaar eng dicht in de buurt van die 32 jaar begint te komen). Maar was er dan écht niets voor de Fransen? Jawel, want bij de naam Richard Virenque krijgt bijna heel Frankrijk kippenvel. Hij was dé kroonprins van het wielrennen en men was er van overtuigd dat hij de Tour kon winnen. Zeker toen hij bij zijn 3e Tour als 5e eindigde in het algemeen klassement. Maar zijn talent lag niet bij het rijden in het geel, maar in de bolletjestrui. Tot de dag van vandaag is Virenque de alleenheerser op het gebied van het winnen van de trui voor beste klimmer: 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2003 én 2004. Succes voor Frankrijk, maar niet het zo gewenste succes.

Toppers van nu

Het lijkt de afgelopen jaren allemaal een beetje net-niet te zijn geweest voor de gastheren van de grootste wielerkoers ter wereld. Zo graag zouden ze in Frankrijk nog een landgenoot op de hoogste trede van het podium zien, maar mensen als Chris Froome liggen dwars. Hij rijdt amper nog andere wedstrijden en focust zich volledig op de Tour de France. Die pech had Romain Bardet bijvoorbeeld toen hij in 2016 de sterren van de hemel fietste, maar in Froome een fittere concurrent trof. Dat zelfde gold eigenlijk in 2014 ook voor (de inmiddels gestopte) Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot, die 2e en 3e werden achter de Italiaan Vicenzo Nibali.

Bardet heeft dus nog een appeltje te schillen met onder meer Froome. Volgens ons is deze Fransman dan ook zeker de moeite waard om in jouw team op te nemen! Meer tips krijg je trouwens later deze week, van onze wielerspecialist.

Wat denk jij, wel of geen Franse renners in jouw team? Wij willen het graag weten. Doe daarom snel mee aan onze GRATIS Tourgame!Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!