Kimberley Bos schreef als eerste Nederlandse medaillewinnaar in het skeleton geschiedenis tijdens de Olympische Spelen van 2022. Sportnieuws.nl sprak Bos over de weg naar Milaan 2026 en de luxe van een goede sponsor. "Eindelijk kunnen we keuzes maken op basis van wat we graag willen doen en niet op basis van wat we kúnnen doen." Zaterdag komt ze in actie tijdens de World Cup in Zuid-Korea.
Skeleton, dat is die sport waarbij één atleet zo hard mogelijk met een slee naar een ijsbaan rent en dan head first op de buik liggend een parcours aflegt, waarbij topsnelheden van rond de 140 kilometer per uur behaald worden. Als je de Olympische Spelen van Beijing hebt gevolgd, dan weet je dat Nederland een topper in huis heeft.
Kimberley Bos (31) won twee jaar geleden een historische bronzen medaille en ze is erop gebrand om er in Milaan een andere kleur van te maken. Sportnieuws.nl sprak Bos onlangs op Papendal, onder meer over hoe die bronzen plak haar leven veranderde. "Ik weet nu gewoon tot aan de Spelen waar ik aan toe ben, dankzij een paar nieuwe sponsors. Het voelt wel een beetje als luxe."
Relaxed sleeën
Zonder sponsors is het sappelen in een sport die met name in verre landen beoefend wordt. Zo kun je je bijvoorbeeld plaatsen voor wereldbekers, maar als je er niet naartoe kunt omdat het te duur is, dan rijd of glijd je die wereldbekers niet. "We kunnen nu gelukkig naar Azië, dat is altijd een van onze duurste posten. En dan kan ik drie wereldbekers doen. Dat is het fijne, want vorig jaar kon ik er slechts één doen."
Ze noemt het luxe, maar dat is niet omdat ze het moeilijk vindt om het toe te laten. "Nee, ik ben gewend om soms zelfs tijdens het seizoen nog bezig te zijn om het einde van het seizoen te halen financieel. Dan is het fijn om in november 2024 te beseffen dat ik anderhalf jaar vooruit kan. Dat is gewoon heel relaxed sleeën. Je hoeft je niet druk te maken of je nog een run kan doen, omdat je niet weet of je het kan betalen."
Vrijer denken
Nu al die geldstress verdwenen is als sneeuw voor de zon, moet Bos haast wel anders op die skeleton liggen. "Nou nee", zegt Bos met een lachje, "want als ik anders ga liggen, dan zou ik niet meer zo snel gaan natuurlijk." Haha, touché. Maar heerlijk vindt ze het alleszins: "Eindelijk kunnen we keuzes maken op basis van wat we graag willen doen en niet op basis van wat we kúnnen doen. Dat is een heel fijn gevoel. Ik besef het zelf nog niet zo, want ik weet het nog niet zo lang."
Ze merkt het in heel haar doen en laten. "Je bent veel vrijer in je denken. Je hebt veel meer ruimte en tijd om te focussen op de dingen die echt belangrijk zijn. Althans, geld is ook belangrijk, want zónder kan ik mijn ding niet doen. Maar om een sportprestatie te kunnen leveren, moet je niet op het geld hoeven te focussen."
Toekomstmuziek
Of haar bronzen olympische medaille nog effect heeft gehad op de sleesporten als breedtesport, zul je haar zelf niet horen zeggen. Sterker nog: "Nou nee, ik denk dat wij niet de sport zijn waar je kan spreken van breedtesport." Maar het podium was een uur eerder op de perspresentatie toch goed gevuld (zie insta-post hierboven). Daar was ze het wel mee eens: "Er zijn nu heel veel meer atleten dan toen wij naar Beijing gingen."
Bos: "Toen hadden we letterlijk twee bobsleeteams: een dames en een heren. En één skeletonatleet. Dat was eigenlijk best wel een beetje sneu dat er niks onder zat. Na Beijing was er een grote aanloop van atleten, waarvan een aantal nog steeds in het programma zit. Langzaamaan zie je echt een mooi team ontstaan met talent, waar toekomstmuziek in zit. En daar ben ik gewoon heel trots op."
Kimberley Bos komt dit weekend in actie tijdens de eerste World Cup in Pyeongchang. Je kunt zaterdagochtend de eerste en tweede heat live volgen via een stream op de website van Kimberley Bos. De eerste is om 8.00 uur, de tweede om 9.30 uur (Nederlandse tijd).