Flinke protesten tijdens Iraanse volkslied: spelers zingen niet mee en fans fluiten
i

Getty Images

Flinke protesten tijdens Iraanse volkslied: spelers zingen niet mee en fans fluiten

Martijn Baars • 15:18, 21-11-2022 / Laatste Update: 04:32, 12-12-2023

Opvallende beelden en geluiden tijdens het afspelen van het Iraanse volkslied voorafgaand aan de WK-wedstrijd Engeland-Iran maandagmiddag. Nadat eerst het God Save The King klonk voor Engeland, was Iran aan de beurt. Hoewel dat volkslied óók gewoon tekst heeft, hielden de 11 spelers de lippen op elkaar. Vast en zeker uit protest tegen het huidige regime in het land, waar al weken veel rellen en opstanden zijn na de dood van een jonge vrouw.

Zij overleed in een politiecel nadat ze hardhandig was opgepakt voor het 'niet correct dragen van haar hoofddoek'. Vervolgens protesteerden eerst een hoop vrouwen tegen het streng islamitische regime, waarna ook steeds meer mannen hen steunden. Tijdens het volkslied hielden de spelers dus hun lippen op elkaar. De bondscoach (Carlos Queiroz) zong logischerwijs ook niet mee, want hij is Portugees.

Fluiten en boegeroep

Maar een assistent van hem, duidelijk wel een Iraniër, zong wel mee met de hand op de borst. Hij keek vervolgens verbaasd om zich heen toen hij zag dat de spelers niet zongen en er ook nog eens vanaf de tribunes een hoop geboe en gefluit kwam. Veel fans protesteerden mee en floten het volkslied uit.

Tranen

Shots vanuit het publiek toonden ook betraande gezichten van Iraanse fans. Op het WK in 2018 zongen supporters en spelers nog luidkeels mee.