Arno Kamminga over opgave op WK langebaan: ‘Het had geen zin om te racen’

23 juni 2022

Getty Images

Arno Kamminga moest toekijken hoe de Australiër Zac Stubblety-Cool donderdag wereldkampioen werd op de 200 meter schoolslag, waar hij op de Olympische Spelen nog de zilveren medaille op pakte. Kamminga meldde zich woensdag af voor de halve finales: "Ik heb me echt heel beroerd gevoeld."


Terwijl landgenoot Caspar Corbeau, die wél aanwezig was in de finale, als 7e eindigde, stond Kamminga uitgeblust de Nederlandse pers te woord. De zwemmer won eerder deze week een zilveren medaille op de 100 meter schoolslag op de WK langebaan. Ook werd er een bronzen medaille gewonnen op de 4x100 meter wisselslag gemengd.

Opgave
Kamminga was duidelijk over z'n opgave. "Dit was het enige juiste om te doen helaas. Ik kwam hier ’s middags naartoe om te racen, maar 2 uur voor mijn wedstrijd ging ik met Mark (de bondscoach, red.) zitten en kwamen we vrij snel tot de conclusie dat het genoeg geweest was. Het was op. Wel lastig en emotioneel om dan de call te maken."

Niet fit genoeg
De snelste zwemmer van Nederland had niet het gevoel fit te zijn geweest in de finale. "En ik ga alleen op het blok staan als ik kan winnen. En dat gevoel had ik nu. Als je hart er niet achter staat, heeft het ook geen zin om te racen", vertelt de nuchtere Kamminga.

'Niet laten zien wat ik kan'
Ondanks het behalen van een individuele zilveren medaille op z'n 1e WK langebaan (ja, hij was echt een debutant!) was Kamminga niet te spreken over z'n andere races van de afgelopen week. De 26-jarige schoolslagspecialist vertelt: "Ik heb hier bij lange na niet laten zien wat ik kan. Tijdens de races heb geen enkele meter geraakt. Gelukkig kan ik redelijk snel de knop omzetten en met een goed gevoel terugkijken op wat ik wel heb bereikt."