Derby der Lage Landen levert vooral blessurezorgen op voor Oranje

Martijn Baars • 23:40, 09-11-2016 / Laatste Update: 14:01, 12-12-2023

De Derby der Lage Landen is in 1-1 geëindigd. De vriendschappelijke interland tussen Nederland tegen België werd pas een kwartier voor tijd echt leuk. Maar vooral de blessures van Schaars, Janssen en Lens baren zorgen. Het is nog niet bekend of zij Luxemburg-uit voor de WK-kwalificatie halen komende zondag.

Penalty Klaassen

Een kleine 10 minuten voor rust kreeg Oranje de kans om de score te openen. Jan Vertonghen greep het shirtje van Jeremain Lens en veroorzaakte een strafschop. De Belg kreeg geel en Davy Klaassen mocht aanleggen vanaf 11 meter. De aanvoerder van Ajax schoot de bal feilloos hard en hoog door het midden: 1-0.

— FOX Sports (@FOXSportsnl) November 9, 2016

Het moment van de strafschop. #NEDBEL pic.twitter.com/xIZuFojNcz

— OnsOranje (@OnsOranje) November 9, 2016

Het Nederlands elftal speelde zeer defensief en liet de Belgen komen. Roberto Martinez, bondscoach van de Rode Duivels, zette geen echte spits in de voorhoede. Dat gaf de Nederlandse verdediging alle gelegenheid om positioneel het gevaar op te vangen.

Gigantische misser Lukaku

De wedstrijd werd nooit echt leuk. Totdat de ingevallen Romelu Lukaku mee ging doen. Hij miste een kwartier voor tijd een gigantische kans. Hij kreeg een lage voorzet voor een leeg goal van 2 meter afstand nog over. Toch kwam België verdiend op gelijke hoogte. Een schot van Yannick Carrasco werd door Veltman van richting veranderd en viel achter Stekelenburg: 1-1.

Oh dear... #Football pic.twitter.com/bzaw8Kn6yy

— beIN SPORTS (@beINSPORTS) November 9, 2016

Lens met z'n hamstring

Het wordt voor bondscoach Danny Blind nog hopen dat hij genoeg spelers heeft om op te stellen tegen Luxemburg. Na vroege blessures van Stijn Schaars en Vincent Janssen, viel ook Jeremain Lens uit. Hij voelde in een volle sprint zijn hamstring knappen. Memphis Depay mocht in de 67e minuut voor hem invallen.

Janssen geblesseerd

Vincent Janssen kreeg een paar keer een flinke oplawaai van de Belgische doelman Simon Mignolet. Ook moest hij flink wat duels uitvechten met Thomas Meunier. Dat ging zo slecht, dat Janssen geblesseerd van het veld ging. In de 27e minuut werd hij vervangen door Bas Dost.

Blessure Schaars

Voor Stijn Schaars kwam er na 13 minuten al een einde aan zijn rentree bij Oranje. De middenvelder van sc Heerenveen raakte geblesseerd en werd vervangen door Jordy Clasie. Het is nog de vraag of Schaars de wedstrijd tegen Luxemburg van komende zondag haalt. Hij was juist opgeroepen om de geschorste Kevin Strootman te vervangen.

FEIT: Nog NOOIT moest Oranje in 70 minuten 3 keer wisselen wegens een blessure.

— Michel Abbink (@sportzeloot) November 9, 2016

Debutanten

Joshua Brenet en Bart Ramselaar maakten overigens hun debuut in het Nederlands elftal. De spelers van PSV kwamen in de rust (Brenet) en 5 minuten voor tijd (Ramselaar) in de ploeg.

Debutant! @joshuabrenet maakt na rust zijn debuut in @OnsOranje en heeft meteen een balcontact. Mooi moment voor de speler van @PSV #NEDBEL pic.twitter.com/D75UpNfSWi