Triatlete Visser met volgens rechter Nederlandse Ironman-titel terugkrijgen
i

ANP

Triatlete Visser met volgens rechter Nederlandse Ironman-titel terugkrijgen

admin • 00:23, 30-05-2019 / Laatste Update: 03:54, 07-01-2024

Triatlete Els Visser is onterecht haar zege en daarmee de Nederlandse titel afgenomen in de Ironman van Maastricht van 5 augustus 2018. De rechtbank Midden-Nederland heeft in een kort geding de diskwalificatie van de 29-jarige Utrechtse sportvrouw ongedaan gemaakt. De wedstrijdorganisatie heeft volgens de rechter de regels niet goed gevolgd.

Visser won vorig jaar toch wel verrassend de wedstrijd over 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen in de Limburgse hoofdstad. Ze verwees wereldtopper Yvonne van Vlerken naar de 2e plaats. 6 weken na de race kreeg ze per e-mail te horen dat ze uit de uitslag was geschrapt; ze zou bij het zwemmen een boei hebben gemist.

Kort geding

Visser was het niet eens met dat besluit en spande een kort geding aan. De rechter stelde haar in het gelijk. Ze had volgens de regels 5 minuten na de finish al op de hoogte moeten worden gebracht van haar fout tijdens de race en bovendien had de organisatie haar de kans op wederhoor moeten geven.

Recht op titel en prijzengeld

De rechtbank heeft de organisatie van de wedstrijd opgedragen Visser alsnog aan te wijzen als winnares en de triatlonbond NTB moet haar uitroepen tot Nederlands kampioene. Ook heeft ze recht op prijzengeld.