Verzet groeit tegen inkrimping Diamond League: 'Brengt schade toe aan onze sport'

Trevor Wagener • 13:29, 11-11-2019 / Laatste Update: 22:44, 04-01-2024

Er groeit verzet onder atleten tegen de inkrimping van de Diamond League. De nieuwe atletenvakbond die door de Amerikaanse hink-stap-springer Christian Taylor is opgericht, krijgt veel bijval.

Tientallen atleten hebben zich al aangemeld bij The Athletics Association. "De reacties zijn tot dusver sensationeel", aldus Taylor. Hij is de drijvende kracht achter het verzet. De 2-voudig olympisch- en 4-voudig wereldkampioen is teleurgesteld over het schrappen van 4 traditionele atletiekonderdelen uit het programma van de Diamond League.

Verdwijning

Het hink-stap-springen, de 200 meter, de 3000 meter steeplechase en het discuswerpen komen in 2020 niet meer voor in de reeks van topwedstrijden in de atletiek. De internationale atletiekfederatie IAAF streeft met de hervormingen naar een compacte show van 1,5 uur, aantrekkelijk voor de televisiekijker.

Taylor gruwt van die insteek en wil met zijn vakbond inspraak afdwingen bij de besluitvorming van de IAAF. "Onze sport gaat over eenheid en diversiteit; het schrappen van deze onderdelen brengt grote schade toe aan onze sport."

Verontwaardiging

Dafne Schippers reageerde vorige week ook woedend op het schrappen van de 200 meter. "Ik ben in verwarring gebracht. De 200 meter, 1 van de populairste disciplines, zit niet bij de 24 Diamond League-onderdelen. Serieus?"

De wereldkampioene van 2015 en 2017 op de dubbele sprintafstand werd afgelopen jaar nog 2e in het Diamond-League-klassement over de 200 meter, onder andere door de winst in Oslo, maar zal volgend jaar vermoedelijk vaker uit het zicht acteren, nu haar geliefde afstand de schifting niet heeft gehaald.

Slechts 5 keer kan ze in het bijprogramma van een Diamond League (en buiten de televisieuitzending om) een 200 meter lopen. De internationale atletiekfederatie wil met de Diamond League naar een compacte show van 1,5 uur. Aantrekkelijk voor fans in het stadion én voor de televisie.

Vergrijzing = verandering

Met voorzitter Seb Coe als aanjager wordt binnen de IAAF onderzocht hoe de vergrijzing onder de fans en de dalende publieke belangstelling voor de Moeder aller Sporten tegengegaan kan worden. Daarbij zijn traditionele onderdelen niet langer heilig.