Wat is nou zwaarder, vechtsport of Formule 1? Voetbal of tennis? Deze week vroegen wij jullie om jullie mening. Duidelijk is dat iedereen wat anders vindt. Zeker is dat in de lijstjes van zwaarste sporten de edele vechtsporten eigenlijk altijd in de top 3 staan.
Door: Jan Koning
Brian ‘The Headhunter’ Lo A Njoe (45) weet wel wat vechtsport zo zwaar maakt. “Het is die training, man. ’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds anderhalf uur keihard trainen. Herhalen, herhalen, herhalen en dat dag in dag uit.”
'Darts natuurlijk!'
“Dat vechten is easy”, gaat de voormalig Europees kampioen kickboksen verder. "Dat incasseren hoort er gewoon bij. Het is vooral dat trainen. Urenlang series maken. In mijn toptijd ging het ook gewoon 100%. Altijd. En nu? Ik ben een beetje lui geworden man!” Volgens Lo A Njoe is wel duidelijk wat nou écht de zwaarste sport is. “Darten natuurlijk. Heb je wel eens gezien hoe zwaar die gasten zijn?", zegt hij met een glimlach. Dat kan wel zo zijn, maar de voormalig kickbokser en MMA-vechter vergeet even dat Michael van Gerwen en Barney ook ‘flink’ aan de bak moeten. Tijdens een first to 16 legs potje dat ‘all the way’ gaat, zetten ze toch ruim duizend pasjes van en naar het bord. Dan rekenen de loopjes naar de wc in de pauze nog niet eens mee. Afzien man! Nee, zonder gekkigheid. Darten is wel psychologisch ontzettend zwaar.
Formule 1
Wat het rondjes rijden in een racewagen zo’n aanslag op je fysiek maakt, is het inmiddels beruchte 5G. De zwaartekracht die op je af wordt gevuurd wanneer je vol gas over de racebaan sjeest. (filmpje 5G) Dit zorgt ervoor dat een gemiddelde F1-coureur tijdens een uurtje racen zo’n 1400 calorieën verbrandt en 3 liter lichaamsgewicht aan vocht verliest. Wat nou sportschool of Sonja Bakker? Gewoon de auto instappen en je komt vanzelf op je streefgewicht.
[poll id="2375"]
Calorieën verbranden
Behalve boksen en Formule 1 doen de ‘Amerikaanse’ sporten het ook goed in de lijstjes van zwaarste sporten. Amerikanen houden nogal van spektakel. Dus is het tijdens ijshockey en basketbal ruim 40 minuten hollen en (niet) stilstaan. Overigens is een ouderwets potje hardlopen ook nog steeds goed voor gemiddeld 850 calorieën per uur. Mits je de 12 kilometer per uur aantikt. En wielrennen dan? Volgens jullie de zwaarste sport! Als het profpeloton in de Tour de France met gemiddeld 35km/h over de weg scheert. Wat verbranden ze dan onderweg? Zo'n 1200 calorieën per uur. Probeer dat eens bij te eten. En golf? Een schamele 340 kcal per uur. Moet je wel je tas zelf dragen en je niet laten rondrijden in zo’n boodschappenkarretje.
Wat vinden anderen?
MAN MAN komt tot de volgende top 3 op basis van de benodigde spierkracht, snelheid en uithoudingsvermogen. 1. Zwemmen, 2. Tennis, 3, Roeien. In de top 10 staan ook nog rugby, voetbal en MMA. Bij themoney.co schalen ze boksen als zwaarste in, gevolgd door turnen en zwemmen. Ook Dutch Multi Media en By Can kiezen voor vechtsport (boksen en MMA) als zwaarste sporten ter wereld. Net als wordssidekick.com, die sportwetenschappers liefst 60 sporten onder de loep hebben laten nemen. Ze kozen 10 vaardigheden om te meten, waaronder behendigheid, uithoudingsvermogen en duurzaamheid.
Conclusie: dit vind ik ervan
Zoals je hierboven kunt lezen, is er dus niet echt een antwoord mogelijk op de vraag welke sport het zwaarst is. Het is maar net hoe je ernaar kijkt. Bovendien ervaart iedereen het weer anders. De schrijver van dit stuk (Jan Koning) is overigens van mening dat vechtsport het zwaarste is. "Vooral na een paar 'tikkies' van Brian Lo A Njoe moet ik 3 dagen bijkomen."