Bibliotheek eist boete als je niet netjes om een controller vraagt

Bibliotheek eist boete als je niet netjes om een controller vraagt

admin • 11:27, 03-12-2015 / Laatste Update: 18:37, 07-01-2024

Soms kan je niet wachten om een potje FIFA te spelen. Thuis geen playstation? No problem: in de bibliotheek hebben ze er vaak wel een staan. Gewoon even aankloppen bij de bibliotheekmevrouw voor een controller en je kunt beginnen. In Zwolle moet je dan wel op je woorden passen...

Een medewerker van de bibliotheek in Zwolle was het helemaal zat dat jongeren onbeschoft een gratis game-controller opeisten. Daarom heeft ze een boete ingevoerd, schrijft De Stentor.

'Alsjeblieft'

Gamen is populair, vooral als op het aanpalende Meander College de jeugd pauze heeft. Wie ‘een controller’ eist mag 3,50 euro afrekenen, terwijl ‘mag ik een controller’ 2 euro kost. De puber die het fatsoen heeft de medewerker achter de balie eerst met ‘hallo’ te begroeten, om vervolgens te vragen ‘alsjeblieft’ een controller ‘te mogen’, krijgt het computerbesturingssysteem voor nop mee. „De biebpas is dan de borg, omdat we de controller uiteraard wel terugwillen", zegt de biblioteekmedewerker.

Opvoeden

„Er zijn pubers die gooien - nee, smijten - hun pas op de balie en roepen ‘controller’. Ze kijken je nog niet eens aan, en gaan er vanuit dat ze die ook krijgen. Daarom hebben we het blaadje opgehangen. Opvoeden, met een knipoog.”  De oproep is niet aan dovemansoren gericht. „Jongeren vragen het nu vaak netjes, zoals het hoort. Sommige slaan zelfs door, en letten op ieder woord van de zin. Omdat die precies zo uitgesproken moet worden als op het blaadje, denken ze.”