FIFA hangt zeikverhaal op aan mascotte WK voetbal voor vrouwen (video)

Martijn Baars • 12:34, 05-06-2018 / Laatste Update: 12:34, 08-01-2024

Over anderhalve week begint het WK voetbal in Rusland, maar de FIFA probeert iedereen ook alvast even warm te maken voor het WK voetbal voor vrouwen volgend jaar in Frankrijk. De Wereldvoetbalbond heeft daarom de mascotte voor het toernooi alvast gepresenteerd: een klein, geel kippetje dat luistert naar de naam "ettie" (zonder hoofdletter).

Maar de FIFA zou de FIFA niet zijn als het geen tenenkrommend verhaal over de nieuwe mascotte erbij zou verzinnen. "ettie is een jonge kip met een passie voor het leven en voetbal", zo staat er op de website van de Wereldvoetbalbond. "Ze komt uit een lange generatie van gevederde mascottes en is de dochter van Footix (met hoofdletter), de mascotte van het WK in 1998 (toevallig ook in Frankrijk)."

Sprankelend

Oké leuk, ze is dus familie van die Franse haan van 20 jaar geleden. Maar daar houdt het zoetsappige gezeik van de FIFA niet op. "ettie's naam komt van het Franse woord etoile (ster), want ze werd geboren uit de ster die haar vader kreeg voor het WK in '98. Footix schoot zijn ster de ruimte in zodat-ie mooi kon schijnen en na een paar jaar reizen kwam de ster terug in de vorm van zijn sprankelende dochter ettie."

Nou maar hopen dat het toernooi zelf net zo 'sprankelend' wordt als de mascotte.