Klikspanen die de scheids bellen: golfers zijn ze spuugzat
i

Pro Shots

Klikspanen die de scheids bellen: golfers zijn ze spuugzat

admin • 12:40, 04-04-2017 / Laatste Update: 08:18, 05-01-2024

Het klinkt als een grapje: Tv-kijkers die thuis sporters controleren op foutjes. Maar bij golf is het de normaalste zaak van de wereld. Afgelopen zondag verloor Lexi Thompson nog een titel door een e-mailtje van een oplettende tv-kijker die zag dat Thompson haar golfbal op de verkeerde plek neerlegde. Golfers vinden nu dat dit moet stoppen.

In gesprek met de BBC zegt voormalig nummer 1 van de wereld Rickie Fowler dat mensen voor de buis te veel invloed hebben op de sport: "Het is raar dat zij verantwoordelijk zijn voor een grote beslissing in sport. In het verleden hebben we dit al vaker gezien en dat was niet goed voor de sport. Scheidsrechters moeten geen contact meer met de buitenwereld hebben", aldus Fowler.

Thuisscheidsrechter

Het is natuurlijk opmerkelijk dat 'thuisscheidsrechters' zo'n grote impact hebben. Zie je het al voor je dat een voetbalsupporter gaat bellen naar de scheidsrechter dat hij ergens een handsbal over het hoofd heeft gezien? Fowler in ieder geval niet. "In andere sporten heb je een videohok waar de beslissingen worden genomen. Slechts 1 official heeft dan de leiding. Zo hoort het ook", aldus Fowler.

Wat daarbij ook nog komt kijken, is dat alleen de topspelers in beeld worden gebracht. Tv-kijkers kunnen dus alleen een klein groepje spelers controleren. Als Thompson van het weekend misschien even niet in beeld was, had niemand gezien dat ze het balletje 'per ongeluk' verkeerd neerlegde. Waarschijnlijk werd ze dan 1ste.

'Absurd'

Golfster Laura Davies vindt het absurd dat golfscheidsrechters e-mails van tv-kijkers lezen. "Je hebt dus gewoon 2 miljoen scheidsrechters op de bank voor de TV zitten. Dat moet echt anders."