Jeffrey de Zwaan mist 5 matchdarts en wordt door Wade uit de World Matchplay gegooid

21 juli 2019

Lawrence Lustig/PDC

Jeffrey de Zwaan heeft maar liefst 5 matchdarts gemist en daardoor de eerste ronde van de World Matchplay verloren. James Wade was na een thriller te sterk voor de Nederlandse darter. Het werd 13-12 voor The Machine, die zag dat De Zwaan zelfs 9-6 voor stond.


Wade begon zijn leg meteen met een mooie 160-finish en leek daarmee de toon te zetten. Maar De Zwaan gaf geen krimp en pakte zelfs als eerste een break.

Belangrijke breaks
Hij ging, mede dankzij een mooie 119-finish op de bullseye, met een 3-2 voorsprong de pauze in en bouwde zijn voorsprong daarna uit naar 6-4. Hij had het zichzelf nog makkelijker kunnen maken, maar mist 3 dubbels om 7-3 voor te komen. Het werd 6-4, maar na de tweede pauze pakte De Zwaan weer meteen een break: 7-4.

Wade lost maar niet
Toch wist de Nederlandse darter Wade maar niet definitief te lossen. The Machine pakte meteen een break terug en hield daarna zijn eigen leg, waardoor het nog 'maar' 7-6 voor De Zwaan was. Wat dan weer knap van The Black Cobra was, was dat hij niet bezweek en zijn break voorsprong met succes verdedigde. Sterker nog: hij liet zich helemaal niet kennen en pakte vanaf 7-6 door.

Zenuwen bij De Zwaan
Hij kwam op 9-6 en hoefde dus nog maar 1 leg te winnen, maar toen sloegen de zenuwen toe. Wade moet je geen ruimte geven en pakte dus de kans met beide handen aan. Hij kwam terug tot 9-8 en voerde de druk op. Het werd gelijk en toen was Wade in zijn element. De Engelsman kwam voor het eerst sinds de allereerste leg van de wedstrijd op voorsprong (10-9).

Geen van beide darters bezweek vervolgens onder de druk van de tiebreak. Het werd 11-11, waarna De Zwaan de eerste break van de 'tiebreak' pakte. Maar weer miste De Zwaan een matchdart (z'n 5e), waardoor het 12-12 werd en er een beslissende leg kwam. Die won Wade op z'n Wade's.

Suljovic of Wattimena
Wade speelt in de tweede ronde tegen Jermaine Wattimena of Mensur Suljovic.