Slome darter Justin Pipe: ‘Mijn rechterarm was 3 maanden verlamd’

5 december 2017

Lawrence Lustig/PDC

Wie op de Players Championship Finals de halve finale tussen Michael van Gerwen en Justin Pipe heeft gezien, heeft zich ongetwijfeld geërgerd aan het verschrikkelijk trage tempo van Pipe. Het is een beetje zijn bloedirritante handelsmerk geworden, maar waarom gooit hij eigenlijk zo langzaam?


De 46-jarige Engelsman staat op dit moment 31ste op de Order of Merit en won nog nooit een echte grote prijs. De halve finale op de PCF was een van zijn beste prestaties van de laatste jaren. Toch kent bijna iedereen hem onder andere vanwege zijn aparte techniek. Een manier van gooien die hem bijna 2 keer zoveel tijd kost als de gemiddelde darter.
Ongeluk
Dat doet hij niet voor niets, en zeker ook niet vrijwillig. In de zomer van 1993 raakte hij namelijk betrokken bij een heftig ongeluk en zijn verwondingen waren niet mis: zijn rechterarm - zijn gooiarm - raakte verlamd. Daarnaast had hij ook nog last van overgevoeligheid, wat zorgde voor een ondraaglijke pijn.

Radeloos
Pipe was radeloos en hij zag zijn veelbelovende dartscarrière in rook opgaan, omdat hij zijn rechterarm niet meer kon bewegen. ,,In het ziekenhuis stond een ventilator op een meter of 9 en telkens als hij mijn kant op stond, schreeuwde ik het uit van de pijn omdat ik dat zo goed kon voelen", vertelde hij ooit aan ESPN.

Tekst loopt door onder de foto
Foto: Lawrence Lustig/PDC

Bij het begin beginnen
Door een zenuwbeschadiging raakte hij dus het gevoel kwijt in zijn rechterarm. Hij moest weer helemaal op 0 beginnen. Hij begon met het bewegen van zijn vingers, één voor één. Het kostte hem ongeveer 8 maanden om zijn hand uit zijn broekzak te kunnen halen. Maar hij kreeg het voor elkaar: terugkomen op het hoogste niveau in de dartwereld.

Tintelingen
The Force heeft nog altijd last van zijn arm, vooral een soort tintelende pijn. Dat zal waarschijnlijk ook nooit meer weggaan. Bizar om te bedenken dat juist die rechterarm, die ooit 3 maanden verlamd is geweest, nu voor zijn brood op de plank zorgt. Dat het gooien van de pijltjes bij hem een stuk langer duurt dan bij een ander, tja. Dat zal hem een worst wezen.