JOSE DE SOUSA wint gewoon even bij zijn debuut de Grand Slam of Darts
i

Lawrence Lustig/PDC

JOSE DE SOUSA wint gewoon even bij zijn debuut de Grand Slam of Darts

Martijn Baars • 21:36, 24-11-2020

Niemand minder dan JOSE DE SOUSA heeft de Grand Slam of Darts gewonnen. De Portugees, van wie we een jaar geleden nog bijna niks gehoord hadden, pakt bij z'n debuut gewoon even 1 van de grootste PDC-toernooien van het jaar. In de finale was hij te sterk voor The Machine James Wade, die voor je gevoel al 100 jaar meedoet en ook al net zoveel finales gespeeld (en verloren) heeft.

De Sousa begon erg zenuwachtig aan zijn eerste grote tv-finale, want zijn eerste 10 (!) pijlen op een dubbel gingen mis. Wade maakte er gebruik van, kwam 3-0 voor, maar zag de Portugees daarna zichzelf snel weer herstellen. De eerste sessie ging met 3-2 naar The Machine.

Pauze doet De Sousa bijna de das om

Maar De Sousa was daarna wel los en gooide de ene na de andere 180 om in de 3e pauze met liefst 12-8 voor te staan. Voor 'The Special One' kwam die pauze totaal niet lekker uit. Waar hij ervoor Wade op het hakblok had liggen, zakte hij daarna helemaal weg.

Spanning in het slot

Wade kwam terug tot 12-10 en de finale ging maar tot de 16. Spanning volop in het slot dus. De Portugese darter hield zijn zenuwen bij elkaar en kwam op 14-11 om de laatste pauze in te gaan. Daarna brak hij Wade meteen naar 15-11 en had hij nog maar 1 leg nodig om te winnen. Hoewel hij mocht beginnen aan leg 27, gaf hij met matige scores de leg aan Wade. Die begin vervolgens ook droevig aan zijn leg om het spannend te maken, waardoor De Sousa alsnog won: 16-12.

Top-16 van de wereld

Door de zege in de finale van de Grand Slam klimt De Sousa voor het eerst in zijn carrière in de top-16 van de wereld. Dat betekent ook dat hij bijvoorbeeld voor het WK (als het zo blijft) geplaatst is en in het deel van Peter Wright terechtkomt bij de loting.

Laatste toernooi voor het WK

Vrijdag begint meteen het volgende toernooi, namelijk de Players Championship Finals. Daar doen weer een hoop Nederlanders aan mee en is meteen het laatste toernooi voor het WK darts op 15 december begint.