Van Wely boekt 1e zege in Den Haag

Van Wely boekt 1e zege in Den Haag

20:07, 21-01-2015 / Laatste Update: 12:01, 13-12-2023

DEN HAAG - Loek van Wely heeft woensdag zijn 1e zege geboekt in het schaaktoernooi van Wijk aan Zee. De Tilburgse grootmeester versloeg in de 10e ronde, die in Den Haag werd afgewerkt, Hou Yifan. 

Deze Chinese, die iets hoger staat op de wereldranglijst, kwam met zwart heel behoorlijk uit de opening maar ze ondergroef haar stelling op de zeventiende zet. Niet veel later maakte Hou het nog erger. Van Wely kon na zijn 24e zet het punt bijschrijven.​

Magnus Carlsen
Anish Giri won ook, nu van Ivan Saric. De Kroaat speelde in perscentrum Nieuwspoort met de witte stukken, maar had daar te weinig profijt van. De 2-voudig Nederlands kampioen uit Rijswijk kreeg na een zet of 30 beslissend voordeel en koesterde dat zorgvuldig. Na de 47e zet gaf Saric op. Giri steeg naar de gedeelde 4e plaats met 6 uit 10.

Wereldkampioen Magnus Carlsen, die door de Oekraïner Vasil Ivantsjoek tegen zijn zin tot een snelle remise werd gedwongen, leidt nu met 7 1/2. De Noor wordt op een punt gevolgd door de Amerikaan Wesley So en de Fransman Maxime Vachier-Lagrave.