Ajax e-sporter Joey Calabro: 'Ajax is als de beste pizza die je ooit gegeten hebt'

admin • 20:05, 23-06-2019 / Laatste Update: 07:03, 07-01-2024

Het e-sportteam van Ajax is een internationaal gezelschap geworden. Nederlander Dani Hagebeuk (foto midden) wordt vergezeld door de Amerikaan Joey Calabro (foto links), de Braziliaan Victor dos Santos Coelho (ook wel Tore genoemd, foto rechts) en de niewste aanwinst: Hongaar Gabor Szirtesi. Die laatste wist donderdag 13 juni een profcontract bij Ajax te verdienen door de FIFA 19 Ziggo eBattle te winnen. Wij spraken Joey Calabro over waarom hij als Amerikaan voor Ajax speelt en over zijn nieuwe teamgenoot.

Joey, hoe kom je als Amerikaan bij Ajax terecht?

"Ajax nam contact op met Bundled, het bedrijf dat mijn zaken regelt. Toen ik het hoorde kon ik het niet geloven. Ik zei tegen Bundled dat ik wilde videobellen met Ajax, omdat ik het anders niet zou geloven. Toen bleek het toch echt te zijn!"

Hoe is het om voor Ajax te spelen?

"Het is de beste ervaring van mijn leven. Hiervoor had ik nog niet zo veel met Ajax, maar nu ik er zelf speel ben ik echt van de club gaan houden. Ik zal nu voor de rest van mijn leven fan zijn. Hiervoor speelde ik voor New York City FC, maar het is moeilijk om daar fan van te worden. Daar leeft niet dezelfde energie, dezelfde liefde voor voetbal als hier bij Ajax."

Als je de twee clubs zou moeten vergelijken, wat is dan het grote verschil?

"Stel je voor dat Ajax de beste pizzatent is waar je ooit geweest bent, dan is New York City FC te vergelijken met Domino's. Het is echt als dag en nacht. New York City FC is wel aan het verbeteren nu, nu ze meer samenwerken met Manchester City en Melbourne, maar ze hebben nog een lange weg te gaan."

Wat doet Ajax om je dit gevoel te geven?

"Ze geven echt om me. Ze helpen me groeien als speler en als mens. Ik ben volwassener geworden door Ajax. Voorheen had ik gedragsproblemen, maar Ajax ondersteunt me daarin. Ook mentaal ben ik echt vooruit gegaan, door de mental coaches die ze bij Ajax hebben. En natuurlijk in mijn spel ben ik enorm verbeterd. Ik heb hier veel geleerd en ik ben Ajax daar enorm dankbaar voor."

Kan je nieuwe teamgenoot ook dit warme bad verwachten?

"Absoluut. De nieuwe Ajax-speler komt terecht in een totaal andere wereld dan waar hij vandaan komt. Ajax verandert je leven in positieve zin enorm en helpt je om mentaal en fysiek te groeien."

Met Dani Hagebeuk had ik het over het sporten in de sportschool, hoe belangrijk is dat voor jou?

"Het helpt me om me beter te voelen. Ik had vaak last van mijn rug door het spelen van FIFA, maar de sportschool helpt daar wel tegen. Ook voel ik me er zekerder door en het is een fijne afwisseling met FIFA spelen. Als FIFA uitkomt spelen we soms wel 10 uur op een dag, dan is het wel fijn om af en toe ook nog iets anders te doen dan FIFA. Nu het al iets langer uit is spelen we vaak 4 uur per dag, om vorm te houden. Dan is er ook meer tijd om andere dingen te doen, zoals sporten."

Wat zou je je nieuwe teamgenoot willen meegeven?

"De winnaar verdient het om de nieuwe e-sporter van Ajax te zijn. Alle deelnemers aan de eBattle zijn extreem getalenteerd en de winnaar is sowieso een topper. Nu beseft hij (Gabor Szirtesi, red.) het waarschijnlijk nog niet, maar hij zal erachter komen dat het té ziek was om dit toernooi te winnen."