5 races, 12 punten: op deze circuits moet Verstappen of Hamilton het verschil gaan maken

Brian Vesseur • 19:25, 25-10-2021 / Laatste Update: 22:48, 05-01-2024

Max Verstappen zette zondag een belangrijke stap in de strijd om het wereldkampioenschap. De Nederlander won vlák voor titelconcurrent Lewis Hamilton de Grand Prix van de Verenigde Staten. We zetten op een rijtje hoe spannend het de komende races gaat worden. Spoiler: héél spannend.

Er staan nog 5 Grands Prix op het programma. Het Formule 1-circus reist nog af naar Mexico, Brazilië, Qatar, Saoedi-Arabië en Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). In die races gaat Verstappen er alles aan doen om zijn voorsprong van 12 punten op Hamilton vast te houden, of liefst nog uit te breiden.

Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, voorspelt dat een DNF (een Did Not Finish, een uitvalbeurt) voor een van de 2 coureurs gaat bepalen wie er wereldkampioen wordt. En, eerlijk is eerlijk, qua punten zou dat zomaar kunnen kloppen. 1 van de coureurs kan nog maximaal 133 punten pakken (25 per raceoverwinning, 1 voor de snelste ronde & de sprintrace in Brazilië, waar de winnaar 3 punten voor krijgt).

Tekst loopt door onder foto. (Getty Images)

[caption id="attachment_2089191" align="alignnone" width="1024"]

Verstappen viel dit seizoen in 3 races uit: in Azerbeidzjan klapte zijn band, in Groot-Brittannië werd hij met 300 kilometer per uur van de baan gebeukt door Hamilton en in Italië lag hij bovenop de Brit. Hamilton viel pas 1 keer uit: samen met Verstappen in Italië.

12 punten voor, 5 races te gaan. Elke race kan het stuivertje wisselen zijn tussen de 2 coureurs. Een spin of een DNF kan daarin het verschil maken. Daarom nemen we de komende 5 races eens onder de loep. Wie maakt waar het meeste kans?

Tekst loopt door onder video.

Mexico is voor Verstappen

Hamilton en Verstappen wonnen in de afgelopen 4 Mexicaanse GP's allebei 2 keer. Verstappen kwalificeerde zich de laatste keer, in 2019, als 1e en kwam achteraan te liggen door een touché met Valtteri Bottas, wat een lekke band opleverde. Anders had de Nederlander de laatste 3 keer daar gewonnen. Oftewel: Mexico is hét terrein voor de Red Bull-coureur. Dat heeft te maken met het bochtige gedeelte in sector 2 en 3, waar de Red Bull heel lekker overheen glijdt.

Brazilië is voor Verstappen

Net als in Mexico is Verstappen ook altijd goed in Brazilië. De regenrace, de touché met Esteban Ocon: een race op Interlagos is nooit saai voor hem. Verstappen is de laatste winnaar in Brazilië, Hamilton won hem tot nu toe 2 keer. Net als in Mexico zit de baan in Brazilië vol bochten. De afgelopen jaren bleek dat ideaal voor de Red Bull.

Qatar en Saoedi-Arabie: wie zal het zeggen?

We gaan voor het eerst racen in Qatar en Saoedi-Arabië. Een winnaar aanwijzen? Wij durven het niet aan. Mogelijk wordt hier de titelstrijd wel beslist!

Abu Dhabi is voor Hamilton (of toch Max?)

Hamilton won al 5 keer op het Yas Marina Circuit. Sebastian Vettel volgt met 3 zeges op gepaste afstand. Maar de winnaar van vorig jaar heet Verstappen! Hij was tijdens de kwalificatie 1 tiende sneller dan Hamilton en won de race uiteindelijk met 18 seconden voorsprong. Wát een kraker kan dit worden.