Alpine tegenover Piastri: heeft Alonso voor deze chaos gezorgd?

3 augustus 2022

Proshots
Oscar Piastri Formule 1 Soap Alpine Alonso Contract Stoel

Kennen jullie dat verhaal van coureur Oscar Piastri die vanaf 2023 voor renstal Alpine in de Formule 1 ging rijden? Het gaat beslist niet gebeuren, schreef de 21-jarige Australiër op Twitter. Piastri gaf aan contractueel niets getekend te hebben en dus hebben alle betrokkenen een even grote bijdrage aan de soap. Wat is er gebeurd?


De soap tussen Alpine, Piastri en mogelijk ook Fernando Alonso is waarschijnlijk een verhaal waarin de kleine lettertjes het verschil zullen maken. Zowel de renstal als Piastri is overtuigd van het eigen gelijk. Een onafhankelijke 3e partij zal uitsluitsel moeten geven over de interpretatie van alle contracten.

Plottwist
Een lange tijd leek Alonso in 2023 'gewoon' voor Alpine te zullen rijden, totdat hij maandag aankondigde in 2023 voor Aston Martin te gaan rijden als vervanger van Sebastian Vettel. Het Franse F1-team schoof Piastri, dat hem dit seizoen gebruikte als reservecoureur, door.

Alleen... was Piastri daar niet van op de hoogte. Op internet gaan geruchten dat 2-voudig wereldkampioen Alonso de soap in gang zou hebben gezet. De renstal had op deadlinedag 31 juli uiterlijk aan Piastri door moeten geven of hij het stoeltje zou krijgen voor 2023, of niet.

Alonso besloot op zijn beurt op 1 augustus om zijn overstap naar Aston Martin bekend te maken. Alpine reageerde een dag later door Piastri aan te stellen, maar waarschijnlijk is dit letterlijk 'buiten de tijd' gebeurd.

Zie ook: '😂 Twitter grapt met Alpine en Oscar Piastri na F1-soap: dit zijn de leukste tweets'

Free agent
Mocht het kloppen wat Piastri stelt, is hij voor 2023 vrij om te gaan waar hij heen wil. Volgens GPblog zou McLaren dan de beste papieren hebben om hem in te lijven. Een Williams-stoel is ook een optie, maar het medium denkt dat Piastri dat nooit had verkozen boven een vaste plek bij Alpine. Dat laatste is na deze gang van zaken uitgesloten.

Otmar Szafnauer
Alpine-teambaas Otmar Szafnauer is zich van geen kwaad bewust. Hij zegt tegen de BBC: "We hebben een contract met Piastri voor 2023 en als we de optie benutten, dan ook voor 2024. Hij heeft contractuele verplichtingen bij Alpine. Wij hebben onze verplichtingen tegenover hem het hele jaar uitgevoerd."

Later komt hij met hardere taal, tegenover Motorsport.com. "Wij hebben het recht om hem in te zetten. Wij hebben voorrang."