Belgische racelegende Jacky Ickx: ‘Lewis Hamilton is over zijn hoogtepunt heen’

14 mei 2022

Getty Images

Jacky Ickx (77) werd 2 keer vice-wereldkampioen in de F1: in 1969 en 1970. Hij won 8 races en kwam 25 keer op het podium. De Belg schoof aan in het Race Café van Ziggo Sport en sprak onder meer over 7-voudig wereldkampioen Lewis Hamilton.


"Leeftijd is heel belangrijk in de racerij", zegt Ickx. "Je kan een Max Verstappen, Charles Leclerc of Lando Norris niet verslaan als je over je top heen bent. Als coureur groei je naar je hoogste niveau en probeer je dat niveau vast te houden. Zodra je dan afzwakt, gaat dat heel hard. Veel harder dan de mate waarin je groeit."

Hij verwacht dat de Brit het ook in 2023 weer gaat proberen. Maar of de kans van slagen groot is? "Wat belangrijk is, is dat hij nog steeds wil concurreren. Hij heeft veel fans en veel mensen die hem graag volgen. Hij wint ongetwijfeld nog wel wat races, maar hij heeft de tijd niet mee."

Nieuwe generatie
Elke sporter heeft zijn houdbaarheidsdatum. "Er wordt zó ontzettend op hem gejaagd door de nieuwe generatie", aldus de Belg. "Zag je hoe uitgeput ze waren na Miami? Die warmte eist ontzettend veel. Soms hoor je dat een zege gemakkelijk was, maar zo is het nooit. Ze moeten constant scherp zijn."