GP van Rusland prooi voor Bottas, Verstappen pakt na goeie start simpel P5 (video’s)

30 april 2017

EPA

Valtteri Bottas is de verrassende winnaar geworden van de GP van Rusland. In Sochi reed de Fin, startend vanaf P3, door een goeie start van hem en een matige van Sebastian Vettel naar P1. De strijd voorin werd helaas pas in de laatste 10 ronden van de race nog een beetje spannend.

Achter Bottas finishte Sebastian Vettel als tweede, voor teamgenoot Kimi Räikkönen bij Ferrari. Hoewel de tweede plek goed is voor Vettel in de stand om het wereldkampioenschap (Lewis Hamilton werd teleurstellend 4e), zal de Duitser van het Italiaanse raceteam niet tevreden zijn. Hij kon zijn pole position niet verzilveren met een GP-winst.
uitslagracerus

Bottas maakt foutje, Vettel loert
Zeker toen Bottas, die zijn eerste GP-zege pakte, een ronde of 13 voor het einde wijd ging in een bocht en zienderogen veel tijd verloor, had Vettel hoop op een nieuwe zege. Hij kwam de ronden na de fout van Bottas tot op 7 tienden van de leider, maar kon er niet voorbij.
Verstappen
Max Verstappen deed vooral bij de start heel veel dingen goed en pakte nog voor de eerste bocht 2 plaatsen winst. Hij vloog teamgenoot Daniel Ricciardo voorbij, die ook de race al in de eerste echte raceronde moest verlaten. Ook Felipe Massa, dit seizoen zijn grootste concurrent om P5/P6 kon niet aanhaken bij Verstappen.
Kapotte waterpomp
En dat was wel knap van de Nederlander. Voor de start was er een hoop paniek in de pitbox van de Red Bull-rijder, omdat er een waterpomp lekte in zijn auto. Na gefaalde reparaties besloot het team om de oude, kapotte waterpomp dicht te kitten om Max maar vooral te laten starten. Zelf verwachtte Verstappen misschien dat hij niet eens zou finishen.

Rustig aan
Maar doordat Massa niet aan kon haken en de top-4 steeds verder uit zicht raakte, kon Verstappen rustig aan rijden en hoefde hij geen risico te nemen. Met P5 blijft de Nederlander op de ondankbare 'best-of-the-rest'-plek finishen.

De start was sowieso het leukste van de hele race. Eerst viel Fernando Alonso al in de formatieronde uit. Het zoveelste drama voor team McLaren-Honda dit seizoen. Na de extra formatieronde ging het in de 'echte' start meteen mis in bocht 1. Romain Grosjean (Haas) en Jolyon Palmer (Renault) crashten. Lance Stroll raakte de controle kwijt over zijn auto, maar kon gelukkig door en haalde uiteindelijk zijn eerste finish van het seizoen.
Ricciardo OUT
Na de safetycar, die op de baan moest komen om de marshalls de kans te geven de brokstukken van Grosjean en Palmer op te ruimen, viel ook Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo uit. Zijn rechter-rem stond in brand en kon niet verder.
De stand om het wereldkampioenschap ziet er na de GP van Rusland zo uit:standf1rus

Lees hier alles nog eens terug van de GP van Rusland.