Hamilton houdt Vettel van zich af en wint; Max valt uit

14 mei 2017

Getty Images

Lewis Hamilton heeft zijn 2e GP van het seizoen gewonnen. In een zeer spannende strijd tussen hem en Sebastian Vettel, trok de Brit aan het langste eind in Barcelona.

Bende in de 1e bocht
De race begon met een knaller van jewelste. Vettel haalde direct Hamilton in voor de 1e plek in de race, daarachter ging het helemaal mis. De nummer 3 van de grid, Bottas, tikte landgenoot Kimi Raikkonen aan, die weer in de zijkant van Verstappen terechtkwam. Oordeel zelf wie er schuldig is. Wij denken niemand: raceincident. Check hier de reactie van Max.
Ook achter de kemphanen ging het behoorlijk mis. Felipe Massa zat te slapen en drukte Fernando Alonso zomaar de grindbak in. De Braziliaan viel na een langzame ronde naar de pits terug naar de laatste plek in de wedstrijd, de thuisrijder kon net buiten de top tien door.
Na het tumult in het begin was het tijd voor pitstops. Vettel stopte vroeg en plukte de vruchten omdat hij na zijn bandenwissel veel sneller was dan concurrent Hamilton: soms zo'n 2 seconden per rondje. Kevin Magnussen en thuisrijder Carlos Sainz kwamen tegelijk de pits uit, wat een probleempje veroorzaakte...
Hoe dan ook werd het een tactisch gevecht voor de winst, eigenlijk alleen tussen Vettel en Hamilton. Vettel kwam zonder moeite aan de start van Hamiltons teamgenoot Bottas, die nog moest stoppen. De Fin nam er 1 voor het Mercedes-team en hield Vettel zo lang mogelijk achter zich. Hamilton kon zo dichterbij sluipen vanaf P3. En toen deed de Duitser het volgende in ronde 25:
Hamilton klaagde wat over de boordradio over zijn mediumbanden, die duidelijk langzamer waren dan de zachte banden van Vettel. Die moest echter nog wisselen. Plezier kwam er toen Stoffel Vandoorne niet echt lekker in zijn spiegels keek na 34 ronden en ineens Felipe Massa aan de binnenkant van bocht 1 zag komen. De 2 raakten elkaar op de banden en de Belg was het slachtoffer: game over.
Aan het einde van de virtuele safety car-periode - veroorzaakt door Vandoorne - kwam Vettel de pits uitgereden met nieuwe mediumbanden. Helaas voor hem reed Hamilton daar ook. De 2 kemphanen van dit seizoen kwamen heel, heel dicht bij elkaar en Hamilton moest even buiten de baan gaan rijden. 'Hij duwde me de baan af!' klaagde hij over de boordradio.

Bottas viel vanaf P3 ineens uit met technische problemen. De Fin bleek na Verstappen, Räikkönen en Vandoorne de 4e uitvaller van de dag.
Daardoor kon de focus in de race naar de strijd om P1 tussen Hamilton en Vettel. De Duitser reed lang op kop, maar zag de Brit, die vanaf pole-position startte, voorbij komen. Het gat liep daarna al snel op naar boven de 4 seconden, waardoor Hamilton alleen maar de afstand hoefde te bewaren voor zijn 2e GP-zege van het seizoen.
uitslagspanje