Milieuverenigingen willen naar de rechter stappen vanwege Grand Prix in Zandvoort

10 juni 2019

ANP

Formule 1-fans kregen halverwege mei geweldig nieuws te horen: de Grand Prix komt weer naar Zandvoort. Milieuverenigingen waren minder blij met het nieuws, want er moet een hoop gebeuren rondom de race. Zij willen dan ook naar de rechter stappen.


"We zijn niet van het procederen om het procederen. Maar als de Formule 1 echt een significant effect heeft op de natuur en de natuur wordt er slechter van, dan gaan we dat tegenhouden", vertelt Sijas Akkerman van de Natuur & Milieu Federatie Noord-Holland tegenover RTLZ.

Het is niet de bedoeling van de milieuorganisaties om de race in Zandvoort definitief te schrappen. Ze willen alleen dat het milieuvriendelijk is.

Extra weg
De organisatie wil dat er een extra weg komt om de toegankelijkheid naar het circuit in Zandvoort. Daar willen de milieuverenigingen mogelijk een stokje voor steken. "Het is Natura2000-gebied met grijze duinen, en dat is uniek voor Europa", aldus Akkerman. "Daar moeten we heel zuinig op zijn, want die duinen kunnen juist niet tegen stikstof uit uitlaten."

De kans dat de weg er komt, lijkt klein. "Als de gemeente een vergunning aanvraagt voor de weg, gaan wij naar de rechter. Grote kans dat de weg dan verboden wordt", besluit de milieumedewerker.