Hamilton heeft pijn: 'Hoe moet je je voorbereiden op verliezen?'

Hamilton heeft pijn: 'Hoe moet je je voorbereiden op verliezen?'

Bart van der Wijst • 13:02, 08-11-2016 / Laatste Update: 14:36, 12-12-2023

Lewis Hamilton wordt komend weekend waarschijnlijk onttroont als wereldkampioen Formule 1. Als Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg de race in São Paulo wint, komt er na twee jaar een eind aan de hegemonie van Hamilton. De Brit heeft het daar knap lastig mee.

De 31-jarige Hamilton moet even flink slikken om zijn titel na twee jaar in te leveren. "Ik weet niet hoe je je kunt voorbereiden op het verlies. Ik denk dat dat zelfs helemaal niet kan, maar ik heb het eerder meegemaakt", zei de Brit tegen Autosport.com.

'Minder pijn'

"Ik weet dat het deze keer minder pijn zal doen. Mijn carrière is een stuk verder en ik heb ondertussen al veel races en kampioenschappen verloren", doelt Hamilton op 2007, het jaar waarin hij zijn F1-debuut maakte en de wereldtitel op een haar na misliep. Toen was het Kimi Raikkonen die zich kampioen mocht noemen. Een jaar later pakte Hamilton wel zijn eerste wereldtitel.

Als Rosberg bij de komende twee GP's niet meer dan 31 punten scoort en Hamilton wel, dan gaat de titel naar de Brit. Dit ligt echter niet in de lijn der verwachting, dus legt Hamilton zich al voorzichtig neer bij een tweede plek. "Het leven zal gewoon doorgaan en ik doe dat ook. Ik heb nog steeds mijn drie wereldtitels, dus... Verder hoop ik heel erg dat ik volgend jaar geen problemen met mijn auto heb."

19 punten

Rosberg heeft in het WK-klassement een voorsprong van 19 punten op nummer twee Hamilton en winnen in Brazilië kan hem zijn eerste wereldtitel bezorgen. Zo zijn de rollen nu een keer omgedraaid. De afgelopen twee jaar zegevierde Hamilton aan het eind van het seizoen en was het de Duitser die genoegen moest nemen met een tweede plaats.