Mondiale autosportraad keurt corona-protocol voor de Formule 1 goed

Trevor Wagener • 00:17, 20-06-2020 / Laatste Update: 11:17, 07-01-2024

Het FIA World Motor Sport Council heeft vrijdag de wijzigingen in het reglement van de Formule 1 goedgekeurd. Bij die wijzigingen hoort ook de invoering van het corona-protocol, dat vanaf volgende maand van kracht wordt bij de Oostenrijkse Grand Prix.

De FIA, F1 en de teams hebben naar aanleiding van coronacrisis geprobeerd om meer kostenbeperkende maatregelen in te voeren. Het overgrote deel van deze aanpassingen werd tijdens de vorige bijeenkomst van de mondiale autosportraad al goedgekeurd, maar nu zijn meer details goedgekeurd.

Protocol

Ook zijn er tal van zaken opgenomen in een zogenaamd corona-protocol. Teams, coureurs en officials moeten zich daaraan houden als de Formule 1 op in het 1e weekend van juli begint met de Grand Prix van Oostenrijk.

Zo wordt er maar een beperkt aantal personeelsleden toegelaten op de startgrid voor de race, ook zijn bepaalde procedures voor de race aangepast. Verder is de podiumceremonie aangepast. Mocht het nodig zijn, kunnen stewards hun werk tijdens F1-weekenden op afstand doen.

Ook wordt er een avondklok voor teams aangepast zodat ze met sociale afstand kunnen werken in de paddock. Pirelli diende vanwege de aangepaste F1-kalender het verzoek in om het proces rond het selecteren van de compounds aan te passen. De mondiale autosportraad heeft ook deze maatregel goedgekeurd.

Allemaal over nagedacht

Op technisch vlak zijn een aantal andere dingen doorgevoerd die ervoor moeten zorgen dat teams kosten besparen. Vorige maand werd een lijst gepubliceerd met 'bevroren onderdelen', deze is nu verder uitgebreid en duidelijk geworden. Ook is de werking van het tokensysteem verder in detail uitgewerkt