Verstappen laat Kvyat keihard zien waarom hij en niet de Rus in de RB12 rijdt

admin • 19:00, 11-07-2016 / Laatste Update: 11:52, 15-01-2024

De combinatie Max Verstappen en Red Bull Racing is niet meer weg te denken in de Formule 1. De jonge Nederlandse coureur bezorgde Red Bull voor het eerst in bijna twee jaar weer een GP-zege en stond daarnaast nog twee keer op het podium. En dat terwijl Max pas zes GP's in zijn RB12 rijdt. Zes pas? Ja, zes. Want nog niet gek lang geleden zat Daniil Kvyat op zijn stoeltje bij Red Bull. De Russische coureur bakte er volgens de clubleiding niet zoveel van, waardoor Verstappen voorafgaand aan de GP

Moeilijke start

Maar deed Kvyat het in zijn tijd bij Red Bull zoveel minder dan Verstappen nu doet? De Rus reed sinds 2015 voor Red Bull en kende een moeilijke start. Pas in zijn 10e race wist hij op het podium te komen. In Hongarije werd hij toen tweede achter Ferrari-coureur Sebastian Vettel. En verder? Niet echt veel. In België werd hij tijdens de volgende GP nog 4e, en dat was het dan ook zo'n beetje voor het seizoen 2015.

Op veel krediet kon de 22-jarige coureur bij Red Bull dus niet rekenen. In 2015 pakte Kvyat in totaal 'slechts' 95 WK-punten in 19 races. Matig? Vergeleken met zijn teamgenoot Daniel Ricciardo nog niet eens zo. Ricciardo wist in 19 GP's maar 92 punten bij elkaar te sprokkelen.

Brokkenpiloot

Het probleem bij Kvyat was alleen dat hij het nieuwe seizoen (2016) als een brokkenpiloot begon. Tijdens de eerste race in Australië crashte hij direct en in Bahrein kwam hij niet verder dan een 7e plek. In China wist hij zich knap te herstellen door met een 3e plaats op het podium te komen, maar na wederom gestuntel in Rusland, waar hij 15e werd en Vettel van de baan reed, was de maat vol. Helemaal toen ook F1-legende Niki Lauda van zich liet spreken. ,,Hij (Kvyat) kan niet van pure dwaasheid zomaar gaan rijden waar hij wil. Als ik Vettel was, zou ik die Kvyat ombrengen. Al twee races op rij is het hetzelfde. Volkomen zinloos rijdt hij anderen van de baan."

Dubbel zo pijnlijk voor Kvyat was het feit dat Verstappen al weken (6e plek in Bahrein en 8e plek in China) op de deur klopte. Na de GP in Rusland was het dan ook game-over voor Kvyat.

Verstappen snoert critici meteen de mond

Verstappen kreeg het vertrouwen bij Red Bull en mocht tijdens de GP van Spanje plaatsnemen in de RBb12. Binnen de Formule 1-wereld was de switch tussen Kvyat en Verstappen het gesprek van de week. Kan dit zomaar? "Na één slechte race van Kvyat in Rusland?" vroeg Jenson Button zich hardop af. Verstappen zou vast en zeker gedacht hebben: 'Mochten er mensen zijn die aan mij twijfelen, dan snoer ik ze de eerste race wel meteen de mond.' En dat deed-ie. De Limburger finishte tijdens de GP van Spanje meteen als eerste en werd de jongste coureur ooit die een GP won. Kvyat zei na de winst van Verstappen dat hij 'dat ook wel had gekund als Hamilton en Rosberg waren gecrasht'. Juist. Vervolgens pakte Verstappen in de vijf opvolgende GP's nog twee keer een podiumplek. Kvyat hield wijs zijn mond.

Tijd voor wat statistieken:

- Verstappen pakte in 10 races die hij reed in 2016 (6 in de RB12) al 90 WK-punten, Kvyat kwam afgelopen seizoen in 19 wedstrijden (allen wel in een iets mindere RB11) tot een totaal van 95 punten.

- Kvyat kwam in dienst van Red Bull in 23 races tot twee podiumplekken, Verstappen in 6 races al tot drie.

- Kvyat is sinds zijn terugkeer bij Toro Rosso al drie keer gecrasht in 6 GP's.

En dan ga je je als Kvyat zijnde toch wel achter je oren krabben. Zeker als Verstappen laat zien dat hij het de Mercedes-coureurs lastig kan maken en van de Mercedes-bazen te horen krijgt dat hij een 'spectaculaire' rijder is.

Door: Sam Leenders