Wereldtitel Mercedes dankzij tijdstraf Räikkönen

11 oktober 2015

GETTY
Wereldtitel Mercedes dankzij tijdstraf Räikkönen

Mercedes heeft zondag alsnog de wereldtitel van de constructeurs in de Formule 1 bemachtigd. Dat gebeurde dankzij een tijdstraf voor de Fin Kimi Räikkönen van Ferrari na de Grand Prix van Rusland.

Kampioen
De wedstrijdleiding gaf Räikkönen de schuld voor de aanrijding met zijn landgenoot Valtteri Bottas (Williams) in de slotronde van de race op het circuit van Sotsji. De Fin zakte door de straf van dertig seconden van de vijfde naar de achtste plaats in de eindstand. Hij leverde zes punten in en dat waren er precies genoeg om het team van Mercedes vier races voor het einde van het seizoen uit te roepen tot wereldkampioen.

Mercedes tweede jaar op rij
Lewis Hamilton, die de race in Rusland won, en zijn teamgenoot Nico Rosberg vergaarden samen 531 punten voor Mercedes. Ferrari, met Sebastian Vettel en Räikkönen, staat op 359 en kan de Duitse renstal niet meer achterhalen. Mercedes pakt de constructeurstitel voor het tweede jaar op rij.

Mislukking
Räikkönen en Bottas haalden in de slotronde bijna gelijktijdig de Mexicaan Sergio Perez (Force India) in. Daarna waagde Räikkönen een ultieme poging zijn landgenoot van het podium af te houden, maar zijn inhaalactie binnendoor mislukte volledig. Räikkönen ramde Bottas van de baan en uit de wedstrijd. Zelf reed de Fin zijn beschadigde Ferrari nog naar de vijfde plaats.

,,Ik weet niet of Bottas me zag of nog verwachtte, maar ik zag ruimte en probeerde het. Jammer genoeg raakte ik hem, maar dit hoort helaas ook bij racen'', vond Räikkönen. Bottas was het niet met hem eens. ,,Ik hoor eigenlijk op dat podium te staan. Ik reed voor hem, zag hem ook niet aankomen en ineens raakte hij me.''

Lees ook: Speelster Ajax scoort en laat bh zien (video)
Lees ook: ‘IJsland gaat er alles aan doen om Oranje te helpen’
Lees ook: Misschien toch weer dramamotor Renault voor Red Bull