De scenario's bij Engeland-België: plek 2 eigenlijk aantrekkelijker
i

Getty Images

De scenario's bij Engeland-België: plek 2 eigenlijk aantrekkelijker

Martijn Baars • 21:30, 28-06-2018 / Laatste Update: 09:44, 15-01-2024

Engeland-België is donderdagavond de laatste WK-wedstrijd die nog ergens om gaat in de groepsfase. De andere wedstrijd, Panama-Tunesië, in Groep G gaat nergens meer over. Maar Engeland-België levert als het goed is genoeg spanning op om op het puntje van je bank te gaan zitten.

Met 6 punten uit 2 duels, 8 doelpunten voor en 2 tegen staan Engeland en België exact gelijk. Wat leveren de verschillende standen op?

Opstellingen

Het is allereerst wel handig om de opstellingen te zien. Van de 22 spelers die aan de aftrap stonden van de wedstrijden tegen Tunesië en Panama, staan er nog maar 5 in de basis. Roberto Martinez (België) en Gareth Southgate (Engeland) kiezen voor 17 andere namen dus! Check hier de opstellingen!

- Komt er 'gewoon' een winnaar, dan is dat land automatisch groepshoofd. Dan wordt de achtste finale gespeeld tegen Japan, maar volgen daarna sterke landen als Portugal, Frankrijk, Argentinië, Uruguay, Mexico of Brazilië.

- De nummer 2 speelt dan meteen tegen Colombia in de achtste finale. Maar daarna is de route naar de finale een stuk aantrekkelijker dan de route die de groepswinnaar moet bewandelen. De nummer 2 van Groep G komt na Colombia landen tegen als Rusland, Kroatië, Spanje, Zwitserland, Zweden of Denemarken.

- Wordt het een gelijkspel tussen Engeland en België? Dan gaat, net als bij Japan en Senegal eerder op donderdag, het Fair Play-klassement tellen. België heeft 1 gele kaart meer dan Engeland (3 om 2) en is dus bij een gelijkspel de nummer 2 van de groep.

Let op! Het gaat niet per se om de gele kaarten an sich, maar om de score die daar aan vast zit. België heeft door de 3 gele kaarten een Fair Play-score van -3 tegen de -2 van Engeland. Het land met de minste minpunten wordt dan groepswinnaar.

De scores zijn als volgt:

- Gele kaart is -1

- Een tweede gele kaart (en dus rood) is -3

- Een directe rode kaart is -5

- Krijgt Engeland in het onderlinge duel met België 1 gele kaart meer dan de Belgen en eindigt dus álles gelijk? Dan wordt er ouderwets geloot voor de groepswinst. Dat zal na de wedstrijd door de FIFA gedaan worden.