Clarinda Sinnige (51) keepte 143 wedstrijden voor de Nederlandse hockeysters, won onder meer brons en zilver op de Olympische Spelen van Sydney en Athene. Na haar actieve carrière was ze onder meer teammanager, perschef en sinds april 2023 is ze technisch directeur. "We willen het hockey ontwikkelen in een topsportcultuur waar iedereen met een glimlach op het veld staat en zich prettig voelt."
Sinnige nam twaalf jaar Hoofdklasse-ervaring en zeven jaar Nederlands elftal met zich mee, een hele bak expertise dus. Het is dan ook haar missie om eenheid aan te brengen binnen de KNHB en ervoor te zorgen dat er vanaf onder 14 vanuit één visie en cultuur gewerkt wordt. Sportnieuws.nl sprak haar dinsdag tijdens de eerste training van de Nederlandse hockeysters. "Wat is er nou mooier dan om met jonge ambitieuze mensen voor een doel te gaan. En dan ook nog eens in mijn eigen sport."
5 november 2024, 17:15
Raoul Ehren en de Nederlandse hockeyvrouwen zijn begonnen aan een hopelijk gouden cyclus richting het WK 2026 en de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028. Sportnieuws.nl bezocht de eerste training in Houten en sprak met de nieuwe bondscoach, die de pikante overstap maakte van België naar Nederland. "We zijn het er officieel over eens dat we uit elkaar zijn. Alleen spelen er helaas nog wat juridische dingetjes op de achtergrond."
Oma vertelt
Wat neemt ze zoal mee uit haar eigen hockeytijd? "Dat was echt een andere tijd dan waarin ze nu spelen. De intensiteit is veel hoger, het is professioneler geworden op de clubs. Dus ik heb het nauwelijks over eigen ervaringen, dat zou echt een beetje oma vertelt zijn anders. Maar ik ken wel het gevoel van spelen in het Nederlands team en hoe moeilijk het is als je er dan even geen deel van uitmaakt."
Dat klinkt als iemand aan wie je het creëren van eenheid over kan laten. Sinnige: "Neem de reserves in Parijs. Zij spelen een belangrijke, moeilijke rol. Want het kan zomaar zijn dat je er ineens toch moet staan. Het is belangrijk dat zij dat blijven voelen. Daar ben je met elkaar verantwoordelijk voor: van stafleden tot spelers in het team."
5 november 2024, 19:14
Ze kan nog járen mee, maar op dit moment is Frédérique Matla (27) een van de meest ervaren speelsters bij de Nederlandse hockeyvrouwen. En wat een jaar is het voor haar: olympisch kampioen en met haar club Den Bosch is ze bezig aan een recordreeks (51 keer niet verloren nu). "Oh, wordt er nu nog iets extra's van me verwacht?"
Een heel ander leven
Dinsdag kwam Oranje voor het eerst samen sinds het olympisch goud van Parijs, met zeven nieuwe talenten van Jong Oranje. "Wij werken met elkaar aan de hele jeugdlijn. Dat begint al in de regio's onder 14. Uiteindelijk wil iedereen hier terechtkomen. Voor ons als bond is het belangrijk dat we op dezelfde manier met die teams omgaan, passend bij hun leeftijd en bij hun situatie. De stap van Jong Oranje naar het Nederlands team moet zo klein mogelijk worden."
De meeste bonden doen dat zo, zei Sinnige erbij. "Je wil vanuit de eigen jeugd zorgen dat de programma's op elkaar aansluiten. Dan gaat het om fysieke fitheid, het hockey-inhoudelijke, maar ook om krachttraining en je duale carrière. Er is dus ook aandacht voor school en voor je maatschappelijke ontwikkeling. Als zij klaar zijn met hockeyen, dan wacht er nog een heel ander leven op hen."
6 november 2024, 06:00
Freeke Moes (25) telt mee in de hockeywereld. Met Oranje won ze tweemaal olympisch goud, een WK en twee EK's. Bovendien werd er vorige maand flink op haar geboden in India. Sportnieuws.nl sprak de Moergestelse dinsdag na afloop van de eerste training van de Nederlandse hockeyvrouwen. "Soms heb ik niet door dat ik al best lang bij Oranje zit."
Beste competitie ter wereld
Het lijkt ondenkbaar in de topsport, maar Oranje komt op bijna wekelijkse basis samen om te trainen. In Duitsland, China en Argentinië zie je dat niet zo snel gebeuren. "Wij hebben hier de beste competitie van de wereld. Het is niet voor niks dat buitenlandse internationals graag in de Hoofdklasse spelen. Voor ons en de clubs is het de uitdaging om die programma's zo goed mogelijk naast elkaar te laten lopen."
Vanwege de internationale aantrekkingskracht zijn ze ook op hun hoede. "Voor de ontwikkeling van onze hockeyers is het van belang dat ze op bepalende posities kunnen spelen. Tegelijkertijd heb je ook een spannende competitie nodig met meerdere goede teams. Ik ga niet over het beleid van de verenigingen, maar het is mooi als dat soort rollen ingevuld kan worden door jeugdspelers. Dat maakt de pool van Nederlandse talenten groter."
5 november 2024, 17:02
De gouden Nederlandse hockeysters kwamen dinsdag weer samen om te trainen. Na de schitterende Olympische Spelen in Parijs, kan de blik van de vrouwen op het WK van 2026. Joosje Burg, die weer hersteld is van een zeer pijnlijke blessure, reageerde lachend op opmerkelijke vragen van Sportnieuws.nl.
Cultuur
Er is - voor Sinniges tijd als technisch directeur - veel te doen geweest over veilig sporten voor jonge talenten. "Ik vind het belangrijk dat we er niet alleen voor zorgen dat we inhoudelijk zo goed mogelijk kunnen trainen en het hockey kunnen ontwikkelen, maar dat we dat ook in een topsportcultuur doen waar iedereen met een glimlach op het veld staat en zich prettig en veilig voelt."
Die cultuur reikt tot aan de keukentafel. "We hebben respect voor elkaar. Als je bij je club speelt, dan drink je na afloop een glaasje limonade met de tegenstander en ruim je de bekertjes op. En als je bij het Nederlands elftal van een lunch geniet, dan stapel je na afloop de bordjes op. Zo gaan we met elkaar om in onze sport. Daar hoeven wij gelukkig niet zoveel aan te doen, want dat gebeurt op de clubs ook. Maar het is iets waar we scherp op zijn als het niet gebeurt."