Ton van Genugten: ‘Drie uur muurvast in de modder, dat was de nekslag’

14 januari 2017

Team TonTrans
Ton van Genugten: 'Een aparte Dakar'

Ton van Genugten was teleurgesteld maar ook voldaan aan de finish van de Dakar Rally 2017. De eindklassering - 16e - was niet wat de TonTrans-coureur uit Eersel had gehoopt. Hij was wel blij met de resultaten op de dagen dat het goed ging en met de manier waarop hij Gerard de Rooy heeft geholpen aan de derde plaats.


Muurvast
Van Genugten: "Het was een aparte rally.” En dat was het. Ton van Genugten zag zijn ambities in de 5e etappe in rook opgaan, toen zijn Iveco muurvast kwam te staan in de modder. 3 uur duurde het voordat hij weer los was. “Dat was de nekslag wat het klassement betreft.”

Navigatie
Navigatie speelde een cruciale rol deze Dakar. Dus was er een belangrijke rol weggelegd voor Anton van Limpt. “De veranderingen in de navigatie - alle hulpmiddelen zijn overboord gezet - waren een grote stap. Soms ging het wel erg ver. Je moet 200 procent geconcentreerd zijn, maar door de snelheid en de enorme klappen die je te verduren krijgt in de truck, was het soms niet eens mogelijk om het roadbook te lezen, terwijl alles tot in de puntjes moet kloppen als je voor een resultaat meedoet.”

Gemiste waypoint
Op 1 van de 1e dagen miste Van Limpt een waypoint, dat leverde een straftijd van 20 minuten op. "De 1e keer dat ik een waypoint miste. Dat gebeurt je 1 keer en dan heb je het trucje door. Op deze manier navigeren, puur op roadbook en kompas, kun je alleen in de praktijk en door ervaring leren. Ik denk wel dat het goed is voor de sport en een motivatie voor navigators om echt te presteren in plaats van op een pijltje af te gaan.”

In dienst van De Rooy
Vanaf de 6e etappe reed Van Genugten net als vorig jaar in dienst van Gerard de Rooy. "Daarin hebben we nog veel kunnen betekenen”, zegt Van Genugten. "Dat geeft voldoening. Met de 2 2e plaatsen in etappes ben ik blij. Met de 6e plaats op de voorlaatste dag ook. Dat geeft de bevestiging dat het er wel degelijk in zit. We hebben weer een jaar extra ervaring opgedaan. Dat is waardevol voor de toekomst.”