Terwijl zijn vriendin aan de andere kant van de wereld op haar allerlaatste Olympische Spelen eindelijk haar debuut maakte, zat hij als analist bij NPO Radio 1 Langs de Lijn. Shorttracker Daan Breeuwsma (34) viel - tegen zijn eigen verwachting - buiten de boot voor Beijing en moest vanaf de bank toekijken hoe zijn mannelijke teamgenoten bijna allemaal op hun gat gingen en daardoor op zowel de individuele afstanden als bij de relay een medaille misliepen.
Sportnieuws.nl belde met Breeuwsma om terug te blikken op de uitglijders van zijn mannelijke collega's, het debuut van zijn vriendin Rianne de Vries en de prestaties van Suzanne Schulting. "Zij is gewoon buitencategorie."
Opluchting
Breeuwsma weet hoe veel het debuut betekende voor De Vries. "Alles. Ze mocht twee keer eerder als reserve mee naar de Spelen en vooral na de tweede keer deed het haar wel veel pijn dat ze niet in actie was gekomen. Mentaal zat dat wel echt diep. Nu kwam dat moment weer heel dichtbij en dan wordt het wel écht een dingetje", aldus de shorttracker.
Sportnieuws.nl sprak met Rianne de Vries vóór de Spelen: 'Ik neem Lara wel mee hier naartoe natuurlijk, in mijn hart'
"Ik had wel echt met haar te doen en dan voel je haar pijn. Je traint altijd om te schaatsen, dat is wat je wil. Als je dan steeds die kans niet krijgt, is dat heel lastig. Nu kreeg ze hem eindelijk. Dat ze nu mocht rijden is de grootste overwinning", weet Breeuwsma. De Vries sprak na afloop van haar olympische debuut met het Algemeen Dagblad. "Ik heb ervan genoten, zei ze.
Zelf niet van de partij
Bondscoach Jeroen Otter liet Breeuwsma uiteindelijk thuis. In gesprek met de NOS zei hij dat het zonder hem lastig werd om goud te halen op de relay. De mannen stelden teleur en werden uiteindelijk 7e. Breeuwsma staat nog steeds achter zijn woorden. "Achteraf is altijd makkelijk praten, dat snap ik ook wel. Maar ik ben nog steeds van mening dat ik een toegevoegde waarde was geweest in de relay", zegt hij stellig.
"Iedereen kent mijn kwaliteiten. Dat zijn die laatste wissels en het afvuren van een Sjinkie (Knegt, red.) of Itzhak (de Laat, red.) waardoor ze nog net iets meer snelheid meenemen in de laatste twee rondes. Moeilijk om te zeggen dat dat het verschil had gemaakt, maar ik ben wel van mening dat ik daar een belangrijke rol in had kunnen spelen."
En bij de laatste rondes ging het dus fout. Itzhak de Laat werd net voor de finishlijn gepasseerd door de Russische ploeg. "Het heeft niet zo mogen zijn. Ze reden wel echt heel goed, het was ook een beetje ongelukkig."
Teleurstellend
De Olympische Spelen eindigen voor de mannen, mede door valpartijen, zonder zonder ook maar 1 medaille gehaald te hebben. "Natuurlijk is dat deels shorttrack. Maar wij zijn het wel gewend dat er een hoop gekke dingen gebeuren. Het leek alsof wij tijdens deze Spelen heel vaak in de positie kwamen waar het fout ging en dat wij altijd op de verkeerde plek zaten", blikt Breeuwsma terug op alle valpartijen.
"Op het gegeven moment houdt het geluk of de pech wel een keer op. Je moet ook gewoon zorgen dat je op de goede plek zit en dat is deze Spelen bij de mannen niet gelukt."
Sjinkie Knegt hoopte op een medaille in Beijing. De Nederlander kegelde echter een Chinees de boarding in en maakte mede daardoor geen kans op een medaille. "Hij lag natuurlijk al onder het vergrootglas vanwege de penalty’s die hij eerder in het seizoen kreeg. Dus hij hoefde zijn handje maar uit te steken of een niet helemaal cleane inhaalactie te doen en hij was de lul. Dat was nu ook het geval en dat is heel erg zonde", vindt Breeuwsma, die al meer dan 15 jaar ploeggenoot van Knegt is.
Buitencategorie
Waar het bij de mannen allemaal stroef verliep, daar ging het bij de vrouwen een stuk beter. De uiteindelijke oogst: 2x goud, 1x zilver en 1 x brons. Mede dankzij een superieure Suzanne Schulting. "Zij is gewoon buitencategorie, zó goed", vindt Breeuwsma. "Zij trekt het hele team daarin mee. Je ziet daardoor een Xandra Velzeboer excelleren en in de relay reden Yara van Kerkhof en Selma Poutsma ook goed."
Steun
Het deed Breeuwsma pijn om te zien dat De Vries telkens niet in actie kwam. Deze Spelen mocht zij wel mee als reserve en hij dus niet. Vanaf het thuisfront probeerde hij haar gerust te stellen. "Zeker nadat die dames goud habben gewonnen op de relay. Dat gunnen we ze natuurlijk allemaal, maar dat is voor Rianne natuurlijk wel heel zwaar wanneer je als enige dame niet op het podium staat. Dat ze nu mocht rijden haalt die pijn niet helemaal weg, maar is natuurlijk wel een troost", denkt Breeuwsma.
Toekomst
Zijn eigen carrière zit er bijna op. Breeuwsma hoopt in de sport te blijven, hij denkt zelf aan een rol als (assistent-trainer). Alleen we moeten eerst eens kijken wat er na dit seizoen allemaal gaat veranderen en of Jeroen (Otter, red.) überhaupt blijft als trainer. Ik denk wel dat het goed is als er vernieuwing komt."
Klussen
Een ding dat sowieso op het lijstje staat na het seizoen: klussen. Samen met De Vries is Breeuwsma bezig om een oude boerderij helemaal op te knappen. Veel heeft hij er tijdens de Spelen niet aan gewerkt. "Het is niet zo dat we het per sé samen moeten doen", benadrukt hij.
"Ik heb wel wat dingetjes gepland om in het voorjaar te doen. Daar ben ik wat mee bezig geweest, maar ik heb niet zelf heel veel gedaan. Ik ben natuurlijk zelf gewoon aan het trainen en heb een paar keer als analist bij de NPO gewerkt, dus dan ben je uiteindelijk nog best wel druk. En je wil natuurlijk gewoon al die wedstrijden zien, dus veel andere dingen zijn er nog niet doorheen gekomen", lacht hij. "Maar dat gaat straks wel gebeuren als het seizoen klaar is."