Nederland is ook dit jaar weer goed vertegenwoordigd op de Olympische Spelen en dat moet een recordaantal aan gouden medailles opleveren. Maar hoeveel gouden plakken heeft Nederland in de geschiedenis eigenlijk behaald? Op Wikipedia vind je in ieder geval niet het juiste antwoord. Dit is het absurde verhaal van de allereerste Nederlandse olympische kampioenen.
Statistiekenbureau Gracenote verwacht deze Spelen zestien gouden medailles voor Nederland. Dat zou een flinke verbetering zijn van het record uit 2000 in Sydney, toen Nederland twaalf gouden plakken in de wacht sleepte. Stel dat Nederland inderdaad die zestien medailles wint, hoeveel olympisch kampioenen heeft Nederland dan in totaal voortgebracht in de geschiedenis?
Een snelle zoekopdracht op Wikipedia leert dat Nederland voor de start van de Spelen op 148 gouden medailles staat. Wie verder kijkt en op de website van het Olympisch Comité terechtkomt, leest daar echter een ander cijfer: 149. Hoe zit dat?
23 juli 2024, 08:20
Nederland gaat hoge ogen gooien op de Olympische Spelen, zo is de voorspelling. Er is flink onderzoek gedaan en er zou wel eens een recordaantal gouden medailles gepakt kunnen worden.
Bijzondere gang van zaken rondom roeiwedstrijd
Nederland was in 1896 nog afwezig op de eerste moderne Olympische Spelen, maar was vier jaar later (toen ook in Parijs) wel van de partij. Daar deden de Nederlandse roeiers François Brandt, Hermanus Brockmann en Roelof Klein het erg goed in de roeiboot voor twee roeiers en een stuurman. Ze schopten het zelfs tot de finale.
25 juli 2024, 09:32
De Olympische Spelen gaan vandaag voor een deel van de atleten van TeamNL al officieel van start. Een dag voor de openingsceremonie maken de handboogschutters en handbalsters namelijk al hun opwachting.
Daarin namen ze het op tegen de Fransen, waarvan ze nog ruim verloren in de serie. Volgens Brandt was dat omdat de Franse ploegen kinderen in de stuurstoel hadden zitten. Die wogen maximaal 25 kilogram, tegenover de 60 kilo die Brockmann woog. En dus werd een Frans jongetje van de straat geplukt om bij de Nederlandse roeiformatie de rol van stuurman te bekleden.
25 juli 2024, 08:00
Ronald Florijn roeide met Nico Rienks op de Olympische Spelen van Seoul in 1988 naar het goud. In Atlanta 96 deden ze het nog eens dunnetjes over met de Holland Acht. Zijn kinderen Finn en Karolien komen aanstaande zaterdag in actie in Parijs. "Ik ga niet kijken, dan moeten die kinderen daar tijdens de race ook nog aan denken."
Met de jonge jongen van vermoedelijk nog geen tien jaar oud aan het stuur én een sterke tactiek (zoals te lezen op de website van NOC*NSF) werden de Fransozen in de finale wél verslagen. En dus ontvingen de roeiers na afloop een bronzen juffrouw, de prijs die destijds werd uitgereikt aan de winnaars.
Gouden medaille toch toegekend
Vanwege het Franse stuurmannetje werd deze prestatie echter in de categorie 'gemengde teams' geplaatst en daarom telde de winst niet mee voor de medaillespiegel. Vanaf 2000 werkt het statistiekenbureau Infostrada (tegenwoordig onderdeel van Gracenote) samen met het Internationaal Olympisch Comité.
De twee organisaties koppelden hun databases en daarbij kwam de kwestie Brandt, Brockmann en Klein naar boven (samen met honderden andere vraagstukken, vertelde woordvoerder Philip Hennemann in 2012 tegen de Volkskrant). Als gevolg werd de Nederlandse overwinning tóch toegekend aan NOC*NSF. En dus heeft Nederland 149 overwinningen behaald op de Olympische Spelen en niet de elders genoemde 148.
23 juli 2024, 23:03
De Olympische Spelen in Parijs moeten een enorm succes worden voor Nederland. TeamNL maakt volgens de prognoses kans op enorm veel medailles en het vertrouwen is groot. In deze vijf kanshebbers op goud heeft het Nederlandse volk het meeste vertrouwen.
De 150ste gouden medaille zal hoe dan ook behaald worden op de Spelen in Parijs. Met onder meer Femke Bol en Sifan Hassan heeft TeamNL enkele belangrijke ijzers in het olympische vuur.
8 augustus 2024, 15:26
Femke Bol kon donderdagavond in de race van haar leven niet imponeren. In de finale van de 400 meter horden was brons enigszins teleurstellend haar deel. Grote rivale Sydney McLaughlin-Levrone was een klasse apart en liep zelfs een wereldrecord (50,37). Maar ook Anna Cockrell bleek verrassend sneller.