Kim Polling werd namens Nederland in het judo drie keer Europees kampioen en vertegenwoordigde ons land zelfs op de Olympische Spelen in 2016. Toch komt ze tijdens de Spelen in Parijs niet voor Nederland uit, maar voor Italië. Waarom is dat eigenlijk zo?
Polling behoorde jarenlang bij de wereldtop in de gewichtsklasse onder de 70 kilogram. De judoka bezorgde Nederland in 2013, 2014, 2015 en 2018 goud op het EK en was in 2013 goed voor brons op het WK. Ook pakte ze met het gemengde Nederlandse judoteam een bronzen plak op het wereldkampioenschap van vorig jaar. Die prestatie herhaalde ze eerder dit jaar, maar toen pakte ze die medaille met het Italiaanse team.
31 juli 2024, 23:59
Nederland kende een uitstekende woensdag 31 augustus op de Olympische Spelen. De eerste drie medailles werden binnengesleept en van elke kleur één: goud en zilver bij het roeien, brons bij het zwemmen.
Op de Olympische Spelen van 2024 zal Polling individueel in ieder geval geen medaille binnenslepen. Ze begon goed met een zege op de Portugese Tais Pina, maar ging in de tweede ronde onderuit tegen de Kroatische Barbara Matic. Wel kan ze later nog een medaille binnenhalen bij het landentoernooi.
Waarom komt Polling voor Italië uit?
De grootste reden waarom Polling tegenwoordig voor Italië uitkomt is: de liefde. Wat dat betreft is het symbolisch dat ze juist in Parijs, de stad van de liefde, dat land voor het eerst vertegenwoordigt op de Spelen. Polling is sinds begin dit jaar getrouwd met de Italiaanse oud-judoka Andrea Regis. Dat was nodig om uit te kunnen komen voor Italië. De twee zijn in totaal negen jaar samen en ze woont dan ook al acht jaar in Italië. In 2022 kreeg het koppel een dochter.
Polling is inmiddels 33 jaar en lange tijd lag de grens om nog van nationaliteit te switchen op 30 jaar. Maar toen die grens werd opgeschoven naar 35 jaar, ging Polling het toch eens proberen. Bij Italië zou ze namelijk financiële zekerheid krijgen én dikke kans maken op de Olympische Spelen, omdat er geen concurrentie was in haar gewichtsklasse. In Nederland was dat wel anders.
Strijd met Sanne van Dijke
Het grote probleem in het judo voor goede landen is namelijk dat je vaak maar één judoka per gewichtsklasse naar een groot toernooi mag sturen. Dat is ook bij de Olympische Spelen het geval. Dat zorgde in Nederland voor een jarenlange strijd tussen Polling en Sanne van Dijke. De twee behoorden beiden bij de wereldtop, maar voor de vorige Spelen moest de judobond beslissen welke van de twee naar Tokio mocht gaan.
De keuze viel toen op Van Dijke, die al twee Europese titels en twee bronzen WK-medailles had gewonnen. Polling tekende bezwaar aan, maar kreeg uiteindelijk niet haar zin. Ook voor de Spelen in Parijs had de judobond tussen de twee judoka's moeten kiezen. Dat terwijl Polling in Italië geen enkele concurrentie zou hebben. Voor haar was de keuze dus snel gemaakt: ze wilde switchen waar ze al jaren woont.
19 april 2024, 19:34
Kim Polling (33) is voortaan een Italiaanse judoka. De viervoudig Europees kampioen woont al acht jaar in Italië en mag van de Internationale Judofederatie voortaan namens dat land meedoen aan wedstrijden.
Goedkeuring vanuit Nederland
Toch moest ook de Nederlandse bond nog goedkeuring geven aan de overstap naar Italië. Zonder toestemming van Nederland had Polling drie jaar moeten wachten om voor de Italiaanse judobond uit te mogen komen. Dat zorgde voor onzekerheid bij Polling, zo vertelde ze in aanloop naar de Spelen tegen De Telegraaf: "Het was afwachten wat Nederland zou gaan doen. De maand maart was daarom een wirwar aan emoties. Op 31 maart, toen ik in Antalya een toernooi had, kwam het rond."
Voor Polling was de keuze heel logisch: "Ik voel me helemaal Italiaans, voel me er thuis. Ik heb verder niets meer met Nederland. Alle puzzelstukjes zijn nu in elkaar gevallen." Wel vindt ze het 'heftig' voor het Nederlands team.
Vechten tegen Nederlanders
Zo stond zij in de afgelopen periode tegenover haar Nederlandse vriendin Hilde Jager op een WK. Polling won van haar in de achtste finale. En woensdag was er op de Olympische Spelen er een kans dat ze tegenover haar oude rivale Van Dijke zou komen te staan, maar door de vroege nederlaag van Polling is dat niet het geval. Wel kunnen ze elkaar in het landentoernooi tegenkomen.
31 juli 2024, 06:40
Wanneer je tweevoudig Europees kampioen bent geworden en bronzen medialles pakte op WK's en de Olympische Spelen, lijkt het gerechtvaardigd om jezelf getalenteerd te noemen. Van judotalent was echter geen sprake, zo geeft Sanne van Dijke zelf toe. De judoka komt woensdag in actie op de Olympische Spelen in Parijs.
Van Dijke maakt nu kans op een olympische medaille, maar vertelde dat ze vroeger helemaal geen talent had. "Ik had absoluut geen talent voor judo, maar ik kon gewoon niet tegen mijn verlies. Zodra er partijtjes werden gespeeld, ging de knop om. Dan werd er niet meer geknikkerd met Van Dijke."
Alles over de Olympische Spelen in Parijs
Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.