De Nederlandse hockeysters hebben op de Olympische Spelen opnieuw het goud veroverd. Na een bloedstollende finale met China bleek Oranje het koelbloedigst in de shoot-outs. Dit zijn de heldinnen die de olympische titel binnensleepten.
Luna Fokke
Debutante Luna Fokke beleefde een mooie Spelen. In de kwartfinale scoorde ze twee keer tegen Groot-Brittannië (3-1 winst). De goedlachse 23-jarige uit Leidschendam studeert aan de Universiteit Utrecht, waar ze informatiewetenschappen volgt.
Anne Veenendaal
Anne Veenendaal is 28 jaar. Naast haar carrière op het veld is ze ook een getalenteerd fotograaf. Ze volgde de opleiding ‘Animatie Audiovisueel Vormgeven’ aan het Grafisch Lyceum Utrecht en runt sinds 2019 haar eigen bedrijf, ‘Anne Veenendaal Photography’. Naast haar passie voor fotografie zet Anne zich actief in voor goede doelen, werkt ze samen met Red Bull, en draagt ze met trots de Pride-vlag op haar helm terwijl ze de ene na de andere bal uit het doel houdt.
Yibbi Jansen
Doelpuntenmachine Yibbi Jansen heeft haar talent duidelijk niet van een vreemde. Ze is de dochter van Ronald Jansen, de voormalig hockeydoelman met één bronzen en twee gouden olympische medailles op zijn naam. Op haar zevende begon ze met hockeyen bij Den Bosch. Inmiddels heeft ze zich ontwikkeld tot een strafcornerspecialiste. De verdediger is met maar liefst 61.000 volgers erg populair op Instagram.
9 augustus 2024, 21:46
Ze is één van de Nederlandse heldinnen op de Olympische Spelen van Parijs geworden: Yibbi Jansen. De 24-jarige hockeyster van Oranje werd met negen treffers, waaronder één treffer in de gewonnen finale tegen China, topscorer van het toernooi. Een 'gouden speelster', ook met dank aan haar bekende vader.
Naast haar carrière op het hockeyveld volgt Jansen de Master ‘Finance’ aan de Vrije Universiteit. Ze weet de balans tussen haar sportieve en academische leven goed te bewaren, mede dankzij effectieve mentale begeleiding die haar helpt om met de druk van haar veeleisende leven om te gaan. Ze werd met negen doelpunten de topscorer van het olympisch hockeytoernooi. In de finale tegen China zorgde Jansen voor de belangrijke gelijkmaker (1-1).
Felice Albers
Felice Albers is geen onbekende op het hoogste podium: in 2021 veroverde ze goud op de Olympische Spelen in Tokio. De getalenteerde middenvelder, geboren in Amstelveen, is de dochter van de bekende voetbalmakelaar Guido Albers. Sinds dit jaar woont ze aan het Stadionplein in Amsterdam. In 2022 brak ze records door als jongste speelster ooit de titel ‘Wereldspeelster van het Jaar’ te winnen. Naast haar indrukwekkende sportcarrière heeft ze ook een studie Bedrijfskunde afgerond aan de Hogeschool van Amsterdam.
Freeke Moes
Freeke Moes, afkomstig uit het Brabantse Moergestel, is een van de vele Brabantse talenten in de ploeg. Waar ze tijdens de vorige Olympische Spelen nog reserve was, heeft ze zich inmiddels ontwikkeld tot een vaste kracht binnen het hockeyteam. Haar eerste olympische doelpunt maakte ze tijdens de groepswedstrijd tegen China, een moment om nooit te vergeten. Ook bij haar club Amsterdam is ze een doelpuntenmachine: in haar eerste twee seizoenen scoorde ze maar liefst 24 keer.
Frédérique Matla
De 27-jarige Frédérique Matla uit het Gooi heeft al een indrukwekkend hockeyverhaal geschreven. Van de jeugdelftallen tot de hoofdmacht, ze heeft zich met 98 doelpunten in 137 interlands bewezen als een onmisbare kracht en een geduchte spits. Maar het is niet alleen haar scorend vermogen dat opvalt.
29 juli 2024, 17:35
De topscorer van de Olympische Spelen in Tokio is er ook dit jaar weer bij. Met de Nederlandse hockeysters gaat Frédérique Matla weer voor goud, maar ook voor de leukste Spelen ooit. 'Die overgang van plezier maken naar echt presteren was ooit moeilijk.'
Toen haar goede vriendin Joosje Burg bebloed naar de grond ging, was Matla zichtbaar aangeslagen en ontfermde ze zich direct over haar. Na het bereiken van de finale liep ze met Burg onder haar arm een ereronde, wat bewijst dat Matla niet alleen een uitzonderlijke speelster is, maar ook een enorm groot hart heeft.
Josine Koning
Josine Koning begon haar keeperscarrière in Amersfoort en is sinds haar 19e al de vaste kracht onder de lat bij Den Bosch. Jarenlang was ze een geduchte rivale van Anne Veenendaal, maar nu heeft de bondscoach voor Anne gekozen, waardoor Josine onverwacht een stap terug moest doen naar een reserverol. Deze klap kwam hard aan, maar haar goede band met Anne bleef onveranderd. Naast het hockey voltooide Josine een master in Privaatrecht en Intellectueel Eigendomsrecht aan de Universiteit Utrecht, en werkte ze als zeilinstructrice en jurist bij de KNVB. Op de Spelen is ze dus reserve.
Laura Nunnink
Laura Nunnink, die normaal niet vaak scoort, beleefde een bijzonder moment toen ze tegen Argentinië haar derde doelpunt in 196 interlands maakte. Na 79 wedstrijden zonder goal was haar bijdrage in de halve finale belangrijk voor de overwinning. In 2014 werd Laura uitgeroepen tot beste speelster op het EK met Jong Oranje, waarna ze haar plek in het grote Oranje veroverde. Naast het hockey koestert ze een grote liefde voor haar hond, waarvan ze regelmatig schattige kiekjes deelt op Instagram. Laura heeft ook een master in International Management behaald aan Tilburg University.
Lisa Post
De 25-jarige verdediger staat bekend om haar ongeëvenaarde wedstrijddiscipline, speelt voor SCHC en maakte in 2019 haar debuut bij het Nederlands hockeyteam. Deze Brabantse heeft haar Bachelor Sportkunde afgerond aan de Fontys Hogeschool en heeft daarnaast ervaring opgedaan als fitnesstrainer, in de horeca en als kassamedewerkster. Op Instagram laat ze zien dat ze naast hockey ook een fervent reiziger is en graag een duik neemt in de zee.
Maria Verschoor
De 30-jarige aanvalster heeft al heel wat ervaring in de hockeytop. In 2016 veroverde ze zilver op de Spelen in Rio de Janeiro en in 2021 de gouden plak in Tokio. Haar passie voor hockey begon al als klein meisje, geïnspireerd door vriendinnen die de sport beoefenden. Met haar kenmerkende bos krullen was ze lange tijd volledig gefocust op hockey, maar na een periode van afwezigheid bij enkele toernooien besloot ze een balans te vinden en een leven naast de sport op te bouwen. Sindsdien zet ze zich actief in voor verandering binnen de hockeywereld.
Marijn Veen
Marijn Veen, afkomstig uit Utrecht, schittert als aanvalster bij Amsterdam. Hoewel ze als klein meisje graag wilde voetballen, besloot ze uiteindelijk toch voor hockey te kiezen omdat haar moeder voetbal niet zag zitten. Naast veldhockey heeft Marijn ook veel succes geboekt in de zaalhockey. Bij haar debuut tegen China scoorde ze meteen in haar eerste interland. Haar liefde voor voetbal blijft echter onverminderd; ze is een regelmatige bezoeker van wedstrijden van Borussia Dortmund en FC Barcelona. Momenteel combineert ze haar sportieve carrière met een studie Klinische Psychologie aan de Open Universiteit.
Marleen Jochems
Met haar recente aansluiting bij het Grote Oranje en haar relatief jonge leeftijd is Marleen Jochems (24) de benjamin van de groep. Geboren in Baarn, speelt ze als middenvelder zowel voor de Nederlandse hockeyploeg als voor THC Hurley. Ondanks haar strijd tegen veel blessures, bleef ze vastberaden.
Aanvankelijk kon ze eind 2021 niet meedoen met Jong Oranje aan het WK in Zuid-Afrika door een blessure, maar door de uitgestelde toernooidatum wegens corona kreeg ze alsnog de kans om mee te doen en won ze goud. Buiten het hockey om is Marleen dolgelukkig met haar vriendin Wendela, en samen genieten ze van leuke uitstapjes, zoals uit eten gaan.
Pien Sanders
Pien Sanders begon al op 6-jarige leeftijd met hockey bij Udenhout. Sinds 2010 speelt ze voor Den Bosch, waar ze aanvankelijk als centrale verdediger begon, maar de laatste seizoenen ook vaak als middenvelder uitblinkt. Ondanks een hersenschudding in 2018, die haar het EK liet missen, en enkele andere blessures die haar deelname aan grote toernooien belemmerden, heeft ze een indrukwekkende erelijst opgebouwd. Pien houdt van reizen, koffie, en haar vriend Thijs van Dam, die reeds olympisch kampioen werd met de hockeymannen van TeamNL.
Renée van Laarhoven
Geboren in Nijmegen, heeft deze verdedigster jarenlang voor Kampong gespeeld voordat ze in seizoen 21/22 naar SCHC verhuisde. Ze maakte haar debuut bij de Nederlandse hockeyploeg in 2018 en staat, net als Yibbi Jansen, bekend om haar krachtige strafcorner. Buiten het veld laat ze haar kookkunsten zien door regelmatig foto's van haar zelfgemaakte gerechten te delen op Instagram. Daarnaast is ze een fervent lezer en reist ze graag. Net als veel andere speelsters in de ploeg heeft ze een indrukwekkende academische achtergrond, met een Master in Nutrition and Health op haar naam.
Sanne Koolen
Ook Sanne is geboren in Nijmegen. Op 28-jarige leeftijd is ze een onmisbare speler in het Nederlandse team, bekend om haar uitstekende passing en veelzijdigheid. Ze kan moeiteloos verschillende posities innemen, zowel centraal als op de flanken.
Nu op weg naar haar tweede gouden olympische medaille, staat ze bij haar teamgenoten van Den Bosch bekend als ‘de stille kracht die niet snel op de voorgrond treedt’. Buiten het hockeyveld heeft Sanne een passie voor kunst en bezoekt ze regelmatig musea. Daarnaast is ze erg gelukkig met haar vriend en hockeyer Floris Wortelboer, die samen met onder andere Thijs van Dam de gouden plak binnen wist te slepen op de Spelen.
Xan de Waard
Zeg je hockey, dan denk je meteen aan Xan de Waard. Met maar liefst 216 interlands op haar naam, viel haar talent al vroeg op door haar slimme loopacties, functionele techniek en fraaie balbehandeling. Ondanks haar geringe lengte maakte ze op haar zeventiende haar debuut bij het Nederlands hockeyelftal. In 2023 werd ze uitgeroepen tot Wereldspeelster van het Jaar.
Ze veroverde zilver in Rio en goud in Tokio. Sinds 2015 speelt de uit Renkum afkomstige aanvaller voor SCHC. Buiten het veld is Xan gelukkig met haar vriend, hockeyer Terrance Pieters, die niet tot de olympische (gouden) mannenselectie behoorde. De Waard zet zich ook actief in voor gendergelijkheid en strijdt tegen racisme. Net als veel teamgenoten heeft Xan een Master op zak, in haar geval in Econometrics and Operations Research van de Vrije Universiteit.
Joosje Burg
Burg zorgde voor het meest opvallende moment in de gewonnen halve finale (3-0) met Argentinië. Niet met een spectaculaire goal, maar doordat ze vol in het gezicht werd geraakt door een snoeiharde bal van Agustina Gorzelany. Het hele Yves du Manoir Stadion hield zijn adem in toen Burg bloedend naar de grond ging.
Hoewel ze later terugkeerde op het veld met een pleister en een tampon in haar neus, werd ze uiteindelijk toch weer naar de kant gehaald en na het duel in een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Daar kwam uit dat haar neus is gebroken. Ze moet de eindstrijd aan haar voorbij laten gaan. Burg schreeuwde haar team vanaf de tribune naar de overwinning en deelde daarna natuurlijk met in de feestvreugde.
Alles over Olympische Spelen in Parijs
Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.